X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Diacov, somat să achite 240 de mii de lei unei foste judecătoare

27 feb. 2018,, 11:31   Politică
4554 2

Fostul procuror al municipiului Chișinău Ivan Diacov a prezentat astăzi detalii despre dosarul în care se judecă cu fostul magistrat Liliana Vasilevici, pe care a acuzat-o în repetate rînduri de emiterea unor decizii ilegale, informează Noi.md.

Judecătoarea, demisă de Consiliul Superior al Magistraturii încă în 2015, a solicitat de la Ivan Diacov achitarea unui prejudiciu moral de 240 de mii de lei, pentru declarații calomnioase. În baza aceluiași temei, Vasilevici a solicitat în instanță achitarea sumei de 160 de mii de lei de la instituții de presă care au mediatizat informația făcută publică de Diacov.

„Vasilevici cere de la mine să-i plătesc pentru faptul că a lipsit de la muncă din cauză mea, din cauza informațiilor prezentate de mine, pe care le consideră incorecte. CSM-ul a eliberat-o din funcție, iar Curtea Supremă și toate celelalte instanțe au menținut decizia în vigoare. Acum se pune întrebarea: dar cum a judecat ea oamenii, dacă ea nu se orientează, în genere nu are idee de nimic?!”, a declarat astăzi Diacov.

Potrivit fostului procuror, acum trei ani, judecătoarea ar fi depus cererea de chemare în judecată împotriva lui, cu grave abateri de la lege. Diacov spune că Vasilevici s-a adresat în instanță abia peste un an de la difuzarea acelor informații, deși legea prevedea un termen de maximum 20 de zile. Totodată, Diacov afirmă că magistratul a fost scutită de plata taxei de stat, din motive neclare. „Judecătoria Sectorului Rîșcani nu trebuia să-i primească cererea, dar, după cum se vede, cineva, care are interes ca Vasilevici să mai existe în profesie, o susține”, a punctat el.

Fostul procuror a făcut referire la cîteva dosare de rezonanță examinate de Liliana Vasilevici, care s-au finalizat cu condamnarea Republicii Moldova la CEDO și pentru care, din bugetul de stat, au fost achitate sume colosale. Printre acestea figurează dosarul în care fost vizat fostul director de la „Apă-Canal Chișinău” Constantin Becciev și fostul director al Serviciului de Informații și Securitate Valeriu Pasat.


„Cazul Pasat, Vasilevici l-a examinat doi ani. El a fost condamnat la 10 ani de pușcărie cu executare, dar a depus o plîngere la CEDO și a cîștigat 25 de mii de euro. Tot nu le-a plătit Vasilevici, tot țăranul i-a plătit. Vasilevici nu a fost mustrată pentru niciuna dintre aceste decizii”, a declarat Ivan Diacov.

Amintim că magistratul Judecătoriei Centru din Chișinău Lilia Vasilevici a fost demisă din funcție în 2015, prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, ea l-a acționat în judecată pe Ivan Diacov pentru calomnie. Fostul procuror a declarat în repetate rînduri că Lilia Vasilevici trebuie pusă sub urmărire penală, pentru emiterea mai multor decizii ilegale, inclusiv pentru eliberarea unui inculpat suspectat de trafic de droguri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?