Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Detalii despre exit-poll-ul de duminică: Cine îl va efectua și cît va costa

31 oct. 2019,, 15:30   Politică
2805 1

În cadrul turului II al alegerilor locale generale din municipiul Chișinău de duminică, 3 noiembrie, la ieșirea din 67 de secții de votare va fi efectuat un exit-poll.

Potrivit organizatorilor, sondajul va costa aproximativ 400 de mii de lei.

Sondajul este organizat pentru prima dată după o pauză de 8 ani. Potrivit directorului IMAS, Doru Petruți, ultimul exit-poll nu a avut succes în R. Moldova din motiv că a fost realizat de o companie străină.

„A fost un șoc după exit-poll-ul eșuat din 2010. Atunci a fost efectuat de o companie care nu avea tangență cu R. Moldova. S-a creat o situație cînd nu se prea avea încredere în acest exercițiu democratic. În prezent toate țările au exit-poll. Nu trebuie să lăsăm un eșec să afecteze dezvoltarea democrației. Înțeleg că multă lume dorește ca instrumentul acesta să funcționeze în R. Moldova. Avem nevoie de cît mai multe persoane să fie deschise și să participe la acest sondaj. Dacă lucrul acesta va exista atunci probabilitatea ca estimarea să fie aproape de rezultatele finale va crește exponențial”, a spus Doru Petruți.

Potrivit organizatorilor, cele 67 de secţii de vot, au fost selectate în baza unui proces riguros. Totodată, aceştia se așteaptă ca să fie completate 7-8 mii de chestionare.


„Pe parcursul zilei de 3 noiembrie, operatorii vor fi în cadrul secțiilor de votare și la ieșire vor intervieva N persoane, care vor ieși din secția de vot și vor accepta să participe la sondaj. Exercițiul urmează să se realizeze pe tot parcursul zilei, de la ora 07:00 la 21:00. Colectarea se va face pe suport electronic, pe tablete. Datele vor fi transmise online pe server, unde nu au acces decît 2 persoane autorizate. Colectarea datelor va fi realizată de operatorii acreditați de către CEC. Toată lumea care va participa la colectarea datelor, acum trec printr-un proces de instruire”, a explicat Andrei Luchian.

Decizia organizării exit-poll-ului a fost luată marți, 29 octombrie, cu votul a șase membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC). Demersul a fost depus de Asociația pentru Dezvoltarea Echitabilă din Moldova, exercițiul urmează a fi efectuat în cooperare cu Compania de consultanță politică „Poliexpert”, pentru care au fost contractate două companii specializate: „FOP-STAR” și „IMAS”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?