Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Deschiderea secțiilor de vot peste hotare. Societatea civilă cere transparență

16 sep. 2020,, 11:45   Politică
2342 0

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă repetat Comisia Electorală Centrală să organizeze consultări publice veritabile, oficiale și transparente pe proiectul hotărîrii de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării.

Coaliția reiterează solicitarea de invitare a tuturor părților interesate, cel puțin prin publicarea unui anunț oficial pe pagina web a CEC, transmite tv8.md.

Într-un apel făcut public, CALC declară că deschiderea secțiilor de votare în străinătate este unul dintre subiectele intens și pe larg dezbătute în ajunul fiecărui scrutin electoral.

„Organizațiile membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Promo-LEX și ADEPT au propus Comisiei mecanisme și metodologii clare și transparente privind stabilirea numărului secțiilor de votare peste hotare și distribuirea lor geografică, fără a primi vreun răspuns din partea CEC”, se spune în apel.

Pe 8 septembrie 2019, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a expediat în adresa CEC un demers în care a solicitat Comisiei organizarea unor consultări publice pe marginea proiectului de hotărîre privind constituirea secțiilor de votare în străinătate, acest demers a fost publicat și pe pagina web a Coaliției. Organizațiile membre a Coaliției sînt conștiente că materialele aferente proiectului de hotărîre privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării, pot fi definitivate doar după data de 16 septembrie 2020, cînd se încheie perioada oferită pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor aflați peste hotare. Doar atunci va fi cunoscut numărul final al înregistrărilor prealabile. CEC are la dispoziție mai puțin de 10 zile, pînă pe 25 septembrie 2020, să decidă numărul și amplasarea geografică a secțiilor de votare peste hotare. Astfel, consultările publice veritabile pot avea loc anume în acest interval de timp.


„Cu toate acestea, pînă în dimineața zilei de 15 septembrie 2020, Comisia nu a publicat nici-un anunț privind organizarea consultărilor publice, și nici proiectul de hotărîre privind constituirea secțiilor de votare peste hotare cu materialele aferente”, menționează membrii Coaliției.

Membrii CALC spun că subiectul deschiderii secțiilor de vot peste hotare este unul de interes public și că vor participa doar la o ședință publică, organizată după 16 septembrie 2020, cu invitarea tuturor părților relevante și interesate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?