Deputații au respins inițiativa lui Igor Dodon privind interzicerea explorării rezervelor de hidrocarburi

Deputații au respins inițiativa lui Igor Dodon privind interzicerea explorării rezervelor de hidrocarburi

Parlamentul a respins joi iniţiativa legislativă a Preşedintelui, care prevede interzicerea explorării şi exploatării în Moldova a gazelor de şist prin executarea de foraje.

Iniţiativa a fost votată de mai puţin de jumătate din cei 80 de deputaţi prezenţi la şedinţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul de lege mai prevede şi interzicerea folosirii oricăror metode ce presupune injectarea în subsol a unui lichid amestec vâscos sau gaz prin care se afectează structura straturilor geologice sau duce la apariţia fisurilor ori la amplificarea celor existente. 

În opinia autorilor, terenul poate fi dat în concesionare doar după concultarea cu populaţia care locuieşte pe acel teren, precum şi după coordonarea cu autorităţile locale.

Consilierul Preşedintelui, Maxim Lebedinschi, a spus la şedinţa Parlamentului că atragerea investiţiilor este sarcina conducerii ţării, însă acest lucru nu trebuie să prejudicieze mediul ecologic al Moldovei.

Potrivit lui, aplicarea metodelor de fracturare hidraulică a rocilor necesită un consum imens de apă, care poate fi luată numai din Nistru sau Prut, însă acest lucru va duce la scăderea nivelului apei şi la insuficienţa de apă pentru populaţie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load