Democrații sesizează Curtea Constituțională, din cauza riscului de "blocaj parlamentar"

Democrații sesizează Curtea Constituțională, din cauza riscului de "blocaj parlamentar"

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită interpretarea mai multor articole din Constituție.


În opinia democratului, în prezent există un „risc eminent de creare a unui vid de putere și blocaj parlamentar”, motiv pentru care solicită examinarea solicitării în regim urgență. În mod special, autorii sesizării se întreabă dacă Guvernul în exercițiu poate fi împuternicit să adoptă acte normative în locul Parlamentului.


„Prezenta sesizare are drept scop elucidarea sensului exact al unor prevederi constituționale ce ține de competențele Guvernului R. Moldova de asigurare a continuității exercitării puterii de stat și soluționarea celor mai importante probleme ale societății în caz de generare a unei profunde crize politice, fie din dizolvarea Parlamentului RM sau blocarea totală a activității legislative ale acestuia, fie din alte considerente obiective”, se menționează în sesizarea lui Sîrbu.


Deputatul susține că în practica constituțională a R. Moldova, ar putea exista așa situații cînd după desfășurarea alegerilor parlamentare să fie generată o criză politică de proporții care să lase statul fără guvernare efectivă și să fie creat un vid total de putere. În acest sens, Sîrbu solicită Curții să se expună pe marginea următoarelor aspecte:


1. Este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional și vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilității formării unei majorități parlamentare, imposibilității formării Guvernului, fapt ce a generat alegeri parlamentare anticipate?


2. Este obligat un Guvern în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării în caz de blocaj al activității parlamentare și prin care mecanisme constituționale?


3. Poate Guvernul în exercițiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, incluse în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării?


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load