Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Declarație: Oazu Nantoi la începutul anilor 90 a generat ură interetnică

30 iul. 2020,, 07:40   Politică
5985 17

Deputatul „Oazu Nantoi a fost unul dintre cei care, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, au generat ură interetnică, foarte periculoasă pentru țară”.

Este reacția Partidului Socialiștilor la acuzația deputatului PAS, care a spus astăzi că „președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, la fel ca în campaniile electorale precedente, revin la practica de reanimare a tensiunilor interetnice din societatea moldovenească”.

Ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, PSRM pledează pentru pacea interetnică, astfel ca toți oamenii, indiferent de apartenența etnică și religioasă, să trăiască în armonie și bună înțelegere. Acesta este comentariul PSRM, oferit pentru IPN de către ofițerul de presă al formațiunii, Irina Astahova.

Partidul Socialiștilor consideră că declarațiile făcute de deputatul Oazu Nantoi în cadrul conferinței de presă de astăzi sînt absolut iresponsabile. Potrivit PSRM, Oazu Nantoi, cu declarația sa, „a insultat tot poporul găgăuz și reprezentanții acestuia în Adunarea Populară”.

„Vă reamintim că domnul Oazu Nantoi, fiind membru activ al Frontului Popular, poartă responsabilitatea personală pentru apariția conflictelor interetnice pe teritoriul republicii noastre”. „Prin declarațiile sale, domnul Nantoi a demonstrat atitudinea partidului PAS față de cetățenii din propria țară care locuiesc în Găgăuzia. Nu avem nicio îndoială că poporul găgăuz va da un răspuns adecvat candidaților PAS atît la alegerile prezidențiale, cît și la cele parlamentare”, se menționează în comentariu.


Potrivit sursei citate, Partidul Socialiștilor susține plenar poziția președintelui Igor Dodon, care a declarat că autoritățile moldovenești trebuie să îndeplinească toate obligațiile în conformitate cu Legea (din 1994) privind statutul juridic special al Găgăuziei. Partidul Socialiștilor consideră necesară adoptarea unui set de legi privind statutul Găgăuziei, care a fost elaborat cu susținerea experților naționali și internaționali și cu sprijinul extern, inclusiv al europenilor.

Deputatul Oazu Nantoi a declarat astăzi, 29 iulie, într-o conferință de presă, că PSRM a înregistrat un proiect de lege pentru completarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, care conține prevederi ce contravin Constituției. În opinia sa, fiind conștienți că proiectul nu va fi susținut în Parlament, președintele Igor Dodon va putea da vina pe vina „pe naționaliștii romîni și unioniști” în campania electorală pentru prezidențiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?