Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Declarație: "În perioada lui Voronin nu au existat atacuri asupra Curții Constituționale"

2 iun. 2020,, 12:15   Politică
3423 2

Curtea constituțională a Moldovei într-o oarecare măsură și-a pierdut credibilitatea după 2013, din cauza deciziilor sale controversate, care din 2013 a început să iasă din cadrul Constituției, iar pînă atinci CC nu a provocat atît de multe plîngeri din partea societății, iar activitatea sa în perioada președinției lui Vladimir Voronin și de guvernare a PCRM a fost foarte productivă pentru CC.

De această părere este fostul președinte al curții Constituționale, Dumitru Pulbere, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune "NTV Moldova", transmite Noi.md.

El a menționat că nici președintele Vladimir Voronin, nici fracțiunea majoritară parlamentară a Partidului Comuniștilor nu s-au implicat în activitatea Curții Constituționale și, în ciuda unor dezacorduri cu privire la unele decizii ale CC, nu au existat atacuri împotriva Curții Constituționale, așa cum se întîmplă acum sau după 2013.

"Perioada de activitate în timpul președinției lui Vladimir Voronin a fost foarte productivă pentru Curtea Constituțională", a subliniat fostul șef al CC.

El a amintit că, atunci cînd în urma alegerilor parlamentare din 2000, Partidul Comuniștilor a obținut majoritatea absolută, majoritatea constituțională în parlament, el a decis, pe fondul acestui succes, să organizeze și alegeri locale anticipate, pentru a obține rezultate semnificative și la nivelul autorităților locale. Parlamentul a adoptat în 2002 o decizie privind desfășurarea alegerilor locale anticipate, dar CC a declarat ulterior această decizie neconstituțională.


"Patru zile în societate a fost o tăcere totală. Nimeni nu s-a pronunțat la acest subiect, inclusiv președintele Vladimir Voronin. După aceasta, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, el a spus că trebuie să ne supunem deciziei Curții Constituționale. Asta e tot. Nu au existat apeluri. Acesta a fost un mare plus. Un gest bun din partea guvernării, a președintelui și a parlamentului. Acesta a fost un semnal pentru toți că trebuie să ne supunem deciziei CC, pentru că deciziile CC erau atunci ponderate, bazate doar pe Constituție, fără implicarea politicii", a subliniat Dumitru Pulbere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?