X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Declarație: Deciziile CC au început să iasă din cadrul Constituției încă din 2013

2 iun. 2020,, 13:00   Politică
4164 3

Curtea Constituțională a Moldovei și-a pierdut, într-o oarecare măsură, credibilitatea începînd cu 2013, cînd deciziile sale au început să iasă din cadrul Constituției, iar începutul a fost pus de hotărîrea privind denumirea oficială a limbii de stat în țara noastră.

De această părere este fostul președinte al curții Constituționale, Dumitru Pulbere, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune "NTV Moldova", transmite Noi.md.
El a menționat că însuși sensul existenței Curții Constituționale este de a supraveghea ca toate organele statului, inclusiv cetățenii de rînd, să respecte Constituția. Dar din 2013, Curtea Constituțională a început să iasă din cadrul Constituției și totul a început cu discuțiile privind denumirea oficială a limbii de stat, cu solicitarea deputaților de a stabili dacă limba de stat în Moldova este limba moldovenească sau română.
Dumitru Pulbere a amintit că, justificînd decizia sa, CC a spus că există Declarația de independență, adoptată mult mai devreme decît Constituția RM, și în ea figurează limba română, și de aceea a motivat că limba noastră nu este moldovenească, așa cum e scris în Constituție, și română.
"Curtea Constituțională a hotătît prin decizia sa că declarația de Independență a Moldovei are o putere mai mare decît Constituția RM. Din punctul meu de vedere, ca jurist-constituționalist, acesta este un nonsens. Deoarece în Constituție există articolul 7, în care se precizează clar că Constituția Republicii Moldova este legea supremă și nici o lege sau alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică. Constituția este legea supremă, de bază a țării, iar celelalte acte normative sînt mai mici. De la această decizie a Curții Constituționale și a început "rostogolirea" CC în politică, ea a început să iasă din cadrul Constituției", a menționat fostul șef al CC.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?