X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Declaraţie: Curtea Constituțională a aprofundat criza politică din RM

9 iun. 2019,, 13:00   Politică
4204 0

Curtea Constituțională a aprofundat criza politică din Republica Moldova prin hotărîrile și avizele pe care le-a adoptat în ultimele zile.

De această părere este expertul în drept constituținal Teodor Cîrnaț. Potrivit lui, CC nu avea dreptul să dizolve Parlamentul fără a studia de facto ce s-a întîmplat în legislativ și fără a avea acces la documente.

„Scopul dizolvării Parlamentului este stoparea crizei parlamentare de a adopta legi sau de a investi Guvernul. Acest scop a fost atins în cadrul Parlamentului. Dizolvarea legislativului este un drept discreționar al președintelui și numai el, după consultarea fracțiunilor parlamentare și după ce se constată circumstanțele de dizolvare a Parlamentului, poate să adopta un decret în acest sens”, spune Teodor Cîrnaț.

Referitor la termenul în care Înalta Curte spune că Parlamentul nu s-a încadrat cînd a consntituit organele, a adoptat legi și investit Guvernul, Teodor Cîrnaț spune că termenul limită de adoptare a legilor este 21 iunie, dar nu 7 iunie cum s-a expus anterior CC.

„În ultimul timp Curtea Constituțională și-a depășit în mod vădit atribuțiile și este o instituție a Partidului Democrat care exercită întocmai ordinele acestei formațiuni fiindcă CC, în conformitate cu Constituția, nu face parte din nicio putere legislativă, executivă sau judecătorească, dar este ca un arbitru care se uită dintr-o parte. Însă repeziciunea cu care a emis hotărîrile și avizele mă face să concluzionez că CC și-a depășit totalmente atribuțiile legate de activitatea legislativului”, spune exepertul constituțional.


În această dimineață Curtea Constituțională a emis un aviz prin care a stabilit interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova și l-a numit pe Pavel Filip drept președinte interimar al țării și un alt aviz prin care a dizolvat Parlamentul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?