X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Deciziile Curții Constituționale deschid „cutia Pandorei” – expert

9 ian. 2018,, 13:22   Politică
6222 2

Deciziile Curții Constituționale din ultimii ani au subminat fundamentele democratice ale Republicii Moldova, consideră analistul politic Dionis Cenușă, citat de NOI.md.

Analistul afirmă că Înalta Curte a creat precedente periculoase pentru funcționarea democratică a țării și, în același timp, imprevizibilitate politică pentru următoarele guverne.

„Forțele neparticipante la actul guvernării au căutat în Curte o instituție ce ar echilibra controlul democraților asupra instituțiilor de stat, dar foarte rar au fost îndreptățite de către aceasta. Rolul constructiv jucat de Constituție a perpetuat însă statu-quoul politic, care, în cele din urmă, a subminat fundamentele democratice ale țării. Este adevărat că Înalta Curte a fluidizat procesul politic. Dar concretizarea unor noi reguli de joc prin jurisprudența Curții a deschis „cutia Pandorei” și a generat un exces de imprevizibilitate politică pentru durabilitatea guvernărilor posterioare”, a explicat Cenușă într-un editorial.

Potrivit lui, ca urmare a interpretărilor Curții din ultimii opt ani, au fost prevenite mai multe momente de criză politică, inclusiv în 2018, cînd președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar, în mod repetat, pentru refuzul de a accepta 5 miniștri și 2 vicepremieri noi.

„Pe de o parte, aceste interpretări au permis guvernelor pro-UE din perioada 2009-2017 să supraviețuiască în condiții de legitimitate austeră a forțelor politice de la guvernare și a unei corupții politice fără precedent. Pe de altă parte, au fost create precedente periculoase pentru funcționarea democratică a țării, indiferent de orientarea geopolitică a viitorilor guvernanți”, a conchis Dionis Cenușă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?