X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De Ziua Juristului, Dodon vorbește despre standarde europene

19 oct. 2019,, 12:32   Politică
3195 9

Președintele Igor Dodon spune că alegerea procurorului general este un test al integrității și calității reformelor propuse în domeniul Justiției.

Acesta i-a îndemnat pe funcționarii din domeniu să-și facă sîrguincios temele pentru acasă. Mesajul lui Dodon vine cu ocazia zielei profesionale a juristului.

„Lăsați la o parte propriile ambiții și interese, practicile mult condamnate ale fostei guvernări, și fundamentați un sistem al justiției demn de toată încrederea societății. O atare justiție se poate modela doar dacă va avea repere constituționale în deplină conformitate cu standardele europene, astfel inevitabil reforma va trebui să respecte opinia experților europeni. Anume din acest motiv, voi solicita contribuția celor mai valoroși juriști pentru a realiza o veritabilă reformă a justiției”, se arată în mesajul lui Dodon.

Șeful statul susține că reformei în sectorul Justiției este în impas și a făcut apel la profesionalismul și raționamentul tuturor exponenților profesiilor juridice: funcționari publici, deputați, judecători, procurori, avocați, profesori.

„Nu voi tolera sub nici o formă imixtiunea de orice natură a oricăror entități în actul justiției, în administrarea și autoadministrarea ei și, mai grav, acte de intimidare a judecătorilor. Aceste practici au fost și sînt condamnabile de toate instrumentele internaționale. Politicul are pîrghii suficiente să intervină în procesele regulatorii și, prin urmare, trebuie să se abțină de la orice intervenție de altă natură în afacerile puterii judiciare. Suntem pe cale să alegem un nou procuror general – un alt test al integrității și calității reformelor propuse. Nu aveți dreptul la eșec. Societatea așteaptă schimbări în procuraturi. Dacă fiecare jurist își va face „temele sale pe acasa” profesionist și conștiincios pe segmentul de care este responsabil, atunci dezideratul unui stat de drept nu va mai fi iluzoriu, iar legalitatea și dreptatea vor triumfa în Moldova”, a conchis șeful statului.


Igor Dodon a mai adăugat că imparțialitatea, integritatea și profesionalismul sînt virtuțile care legitimează acțiunile îndreptate spre eficientizarea Legii, protecția oricărei ființe umane aflate sub jurisdicția statului, implicit spre dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?