Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce sau de cine îi este frică lui Năstase și Sandu

20 ian. 2020,, 19:48   Politică
5592 2

După ce PAS și PPDA și-au anunțat aparte candidaturile la alegerile parlamentare de pe circumscripția nr. 38 – Hîncești, a apărut întrebarea de ce liderii formațiunilor politice nu și-au înaintat propria candidatură la alegeri.

Experții politici consideră că este vorba de o decizie strategică, care are la bază frica lor de înfrîngere, transmite Politics.MD.

Politologul Corneliu Ciurea este de părere că, candidatul PAS Olesea Stamate este un prototip asemănător cu cel al Maiei Sandu, dar într-un ambalaj mai puțin atractiv. Potrivit acestuia, un lider adevărat și-ar fi înaintat propria candidatură, chiar cu riscul de eșua, dar cu posibilitatea de a-și consolida poziția la prezidențiale.

„Maia Sandu are o anumită frică de posibilitatea eșecului. În luna martie, pentru doamna Sandu, dacă ar candida și ar pierde ar avea niște efecte dramatice la alegerile prezidentiale. Din această cauză a făcut bine că se abține. Din punct de vedere politic însă, așa nu se procedează. Liderul trebuie să fie în fruntea oșteniei, nu ascunzîndu-se după alții. De aceea, Sandu s-a retras strategic și a împins-o în față pe Stamate, care poate fi pusă în calitate de carne de tun. Astfel, candidata PAS este scoasă pe acostament și atunci Maia Sandu ramîne cumva intactă și poate să-și continue cariera politica, sau poate să demonstreze un rezultat bun și asta o va încuraja pe lidera PAS pentru alegerile viitoare” concluzionează comentatorul.

La rîndul său, expertul politic Ian Lisnevschi crede că din cei doi candidați pe care îi înaintează PAS și PPDA, va cîștiga un al treilea. Matematic vorbind, spune Lisnevschi, e clar de ce Maia Sandu nu riscă să piardă în circumscripția din Hîncești.


„În condițiile conflictului ascuns între PAS și PPDA, este imposibil de a cîștiga dintr-un singur tur la Hîncești - și acest lucru nu-i corect politic, dar e clar și justificat din punct de vedere al tehnologiilor politice. La Hîncești contează personalitatea, iar aici ar avea mai mult de cîștigat Alexandru Botnari sau Ghenadie Buza. Olesea Stamate este un candidat frumos, dar nu poate promite lucruri concrete pe anumite circumscripții, pentru că PAS nu mai este la guvernare, ci în opoziție, iar strategiile din locale nu pot fi aplicate și în circumscripții”.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a stabilit că în ziua de 15 martie 2020 vor avea loc alegeri parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hîncești. Decizia vine după ce deputatul Alexandru Botnari, ales pe 24 februarie în această circumscripție, și-a depus mandatul de deputat, optînd pentru funcția de primar al Hînceștiului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?