X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

De ce problema transnistreană nu este rezolvată de 30 de ani

29 iul. 2020,, 14:15   Politică
4128 9

Problema transnistreană nu se rezolvă de 30 de ani pentru că, din păcate, nu există nici politicieni, nici forțe politice pe ambele maluri ale Nistrului, care ar dori să lucreze la apropiere în mod sistemic, nu prin declarații politice, dar sistemic.

De această părere este primul ministru de Externe al autoproclamatei RMN, unul dintre cei mai competenți specialiști în problema transnistreană, Valerii Lițkai, într-un interviu pentru kommersantinfo.com.

El a menționat că în RSSM nu au existat fricțiuni interetnice și premise speciale pentru apariția unui mare conflict. Cu toate acestea, el s-a întîmplat, deoarece în timpul construcției naționale, la începutul anilor nouăzeci, au fost comise greșeli. La început ele au dus la certuri, apoi - la confruntări, apoi - la un conflict armat, iar mai apoi a început deja procesul de distrugere.

"La baza conflictului cu 30 de ani în urmă au stat mai multe cauze. De exemplu, un astfel de motiv ca problema lingvistică: Legea cu privire la limbile străine, statutul limbii ruse. Următoarele sînt problemele siguranței omului, societății, adică lipsa unei presiuni puternice. Anume această presiune și a dus la conflictul armat. Mai departe: nu au fost soluționate probleme economice, probleme de privatizare – în baza căror legi, cui și cum. Nu a fost rezolvată problema identității naționale: cine sînt transnistrenii, ce vor ei? Și în Moldova aceste probleme abia începuseră să fie soluționate. Suma problemelor și a creat conflictul care nu este soluționat nici pînă în prezent", a subliniat Valerii Lițkai.

Potrivit lui, principalul lucru aici este că nimeni nu a rezolvat și nu rezolvă aceste probleme.


"Problemele pe care le-aș numi probleme de nivelul întîi nu au fost soluționate pînă acum și sînt gata să izbucnească în orice moment, ceea ce au și demonstrat, de exemplu, recentele discursuri ale veteranilor combatanți din Centrul Chișinăului. Și, respectiv, reacția veteranilor noștri combatanți. Adică, toate acestea pot izbucni în orice moment. Problemele nerezolvate reprezintă prima povară grea", a spus șeful MAE al autoproclamatei RMN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?