X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

De astăzi, numărul membrilor CSM va fi mărit de la 12 la 15

31 ian. 2020,, 10:14   Politică
3268 2

Decretul de promulgare şi legea pentru modificarea unor acte legislative, care stabileşte majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi publicate vineri, 31 ianuarie, în Monitorul Oficial. De astăzi, documentele vor intra în vigoare.

Potrivit noilor modificări ale legislaţiei, CSM va fi suplinit cu doi membri de drept titulari din rîndul profesorilor, care vor fi aleşi de către Comisia parlamentară juridică, precum şi cu un membru din rîndul judecătorilor, acesta urmînd să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor, transmite NOI.md cu referire la tvrmoldova.md.

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

Cinci membri ai CSM din rîndul profesorilor de drept titulari sînt numiţi de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, în urma unui concurs public.

De asemenea, documentul prevede o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea generală a judecătorilor din rîndul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectaţi din rîndul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanţă, 2 membri - din rîndul judecătorilor care activează la nivelul instanţei de apel şi 1 membru - din rîndul judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Totodată, în cazul în care survine interimatul funcţiei de preşedinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vîrstă din rîndul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condiţiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rîndul judecătorilor. Magistraţii trebuie să aibă o vechime în funcţia de judecător de cel puţin 3 ani efectiv lucraţi, la ultima evaluare trebuie să fi obţinut calificativul ”foarte bine” şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidaţii urmează să prezinte pe lîngă CV şi scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le vor urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului va organiza, în modul stabilit de legislaţie, concursul pentru selectarea membrilor în CSM din rîndul profesorilor de drept titulari pentru un mandat de 4 ani. Tot în acelaşi termen CSM va anunţa data şedinţei Adunării generale a judecătorilor pentru alegerea membrului din rîndul judecătorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?