Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Curtea Constituțională recomandă Parlamentului să revizuiască Legea privind partidele politice

26 feb. 2020,, 08:31   Politică
3578 1

Curtea Constituțională declară neconstituțională sintagma: „al căror număr nu poate fi mai mic de patru mii” din Legea privind partidele politice. Acest lucru înseamnă că, la înregistrarea unui partid politic, nu va mai fi necesară prezentarea unei liste cu patru mii de membri. Hotărîrea a fost pronunțată marți, 25 februarie, transmite IPN.

Din aceeași lege, a fost declarat neconstituțional textul care spune că „la momentul constituirii partidului, membrii acestuia trebuie să fie domiciliați în cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puțin de 120 de membri în fiecare din unitățile administrativ-teritoriale menționate”.

Potrivit hotărîrii, condiția criteriului numeric și al reprezentativității teritoriale instituie un obstacol greu de depășit la înregistrarea unui partid politic. Acest fapt implică, în mod evident, un prag ridicat care limitează în mod excesiv beneficiul libertății de asociere în partide politice.

Totodată, judecătorii observă că, în vederea asigurării reprezentativității partidelor, evitării fragmentării excesive a spectrului politic, promovării stabilității sistemului politic și protecției încrederii publice în partide, pot fi stabilite anumite condiții pentru participarea acestora la alegeri.

În cazul în care Parlamentul nu va revizui Legea privind partidele politice în conformitate cu raționamentele expuse în prezenta hotărîre, pînă la data de 31 iulie, Agenția Servicii Publice, va asigura înregistrarea partidelor politice cu respectarea condițiilor stabilite de lege, cu excepția prevederilor declarate neconstituționale.


Curtea Constituțională a adoptat respectiva hotărîre după ce a examinat o sesizare a unui grup care a depus mai multe cereri pentru înregistrarea Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”. Ultima cerere depusă a fost respinsă deoarece nu se îndeplinise cerința criteriului numeric și al reprezentării teritoriale pentru înregistrarea partidelor politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?