COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Curtea Constituțională a stabilit în baza cărui sistem electoral se pot desfășura alegerile anticipate

Curtea Constituțională a stabilit în baza cărui sistem electoral se pot desfășura alegerile anticipate

Curtea Constituțională a stabilit astăzi în baza cărui sistem de vot vor fi organizate alegerile parlamentare anticipate, în cazul în care acestea vor avea loc.

Întrucît Parlamentul a anulat la 17 august 2019 sistemul mixt și a instituit sistemul electoral proporțional, Curtea a stabilit că la un an de la adoptarea modificărilor, în caz de alegeri anticipate - acestea vor fi organizate în baza sistemului proporțional.

"Alegerile pînă la 17 august 2020 pot avea loc pe baza sistemului mixt. Alegerile după 17 august 2020 vor avea loc conform sistemului proporțional", a explicat unul dintre autorii sesizării Sergiu Litvinenco.

Curtea a fost sesizată în această problemă, anterior, de un grup de deputați ai PSRM, PAS și platformei DA, în contextul în care Parlamentul R. Moldova a anulat sistemul electoral mixt şi a reintrodus sistemul electoral proporţional. Legea respectivă a intrat în vigoare la 17 august 2019. În acest condiții, autorii sesizării au întrebat Curtea pe baza cărui sistem electoral urmează a se desfăşura alegerile parlamentare anticipate în situaţia în care acestea vor avea loc.


Sesizarea a fost depusă la 16 octombrie 2019.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load