Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum poate fi oprită migrația politică în Parlamentul Republicii Moldova

7 iul. 2020,, 12:15   Politică
3680 2

În Moldova, pentru a opri migrația politică în Parlament trebuie adoptată o lege specială care să detalieze procedura de ridicare a mandatului de deputat prevăzut în Constituția țării.

De această părere este politologul Alexandru Corinenco, vorbind în cadrul emisiunii ”Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițcaia-Pahomova de la postul de televiziune "NTV Moldova", relatează Noi.md.

El a menționat că, pe lîngă declarațiile de condamnare a "turismului parlamentar", care s-a manifestat deosebit de larg în Parlamentul de legislatura actuală, trebuie prevăzute și sancțiuni concrete pentru deputații care trec de la o fracțiune în alta, de altfel astfel de acțiuni vor avea loc în fiecare Parlament.

"Ei bine, nu poate natura omului rezista în fața banilor mari propuși, de exemplu, a sumei de 1,5 milioane de euro, așa cum se spune", a spus politologul, subliniind că în Moldova trebuie adoptată o lege pentru a stopa migrația politică în Parlament.

"Migrația politică poate fi oprită, dar este nevoie de voință politică. În Constituția Moldovei există articolul 69 alin. 2, care prevede clar că calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou-ales, în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces. Adică, în Constituție există noțiunea de ridicare a mandatului. Există, de asemenea, în Legea cu privire la statutul de ales al poporului, dar nu există nici o lege care să demonstreze modul în care un deputat poate fi lipsit de mandatul său. Dacă Parlamentul va adopta o astfel de lege, cred că nu va contrazice Constituția Moldovei", a menționat Alexandru Corinenco.


"Trebuie să descriem în mod clar în lege procedura de ridicare a mandatului de deputat, pentru a rezolva odată și pentru totdeauna problema migrației politice... De descris întregul proces, și apoi, dacă nu ești de acord și ieși din fracțiune – îți depui mandatul și la revedere!”, a subliniat politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?