X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum ar putea deveni propunerile cetățenilor proiecte de lege

22 iul. 2019,, 14:30   Politică
2413 0

O inițiativă legislativă care va permite cetățenilor să pună subiecte pe ordinea de zi a comisiilor parlamentare și să le supună dezbaterilor în plenul Parlamentului a fost anunțată astăzi de deputații blocului ACUM Radu Marian și Dan Perciun.

Potrivit lor, pentru ca un proiect de lege să ajungă pe agenda Legislativului va fi nevoie de 10 mii de semnături colectate online (doar nume, prenume și IDNP).

„Vom prezenta un mecanism de petiționare colectivă a Parlamentului, astfel încît cetățenii să poată pune subiecte pe ordinea de zi a Legislativului, dacă există un număr suficient de mare de cetățeni care consideră că subiectul merită să fie discutat direct în Parlament”, a declarat Dan Perciun.

Cei doi parlamentari s-au inspirat din practica existentă în Parlamentul Marii Britanii, dar care ar exista și în țări ca Estonia, Canada și Olanda.

„O inițiativă cu 10.000 de semnături va putea ajunge în dezbateri în Parlament. Semnăturile pot fi și online și fizice, vor fi cerute date puține, ca să fie o procedură ușoară. Apoi Parlamentul va decide dacă va include inițiativa în procesul legislativ”, a specificat Radu Marian, menționînd că datele semnatarilor vor fi criptate.


Cu toate acestea, nu orice inițiativă va fi acceptată. Ideile utopice sau cele care instigă la ură sau discriminare nu vor fi acceptate.

„Proiectul de lege a fost consultat cu mai multe instituții, printre care Centrul pentru Guvernare Electronică, Direcția Petiții a Parlamentului, Direcția Juridică a Parlamentului, Parlamentul Marii Britanii”, a mai spus Radu Marian.

Deputatul speră că mecanismul va deveni realitate pînă la data de 1 noiembrie 2019. Pînă atunci, se vor organiza consultări publice la acest subiect.

„Începeți să lucrați la proiecte de legi, la diverse propuneri. Odată ce mecanismul va deveni funcțional, o să fie mult mai simplu să le promovați. Elementul cel mai inovativ este că nu mai este nevoie de semnătură pe hîrtie și semnătură electronică. E suficient să introduci numele, prenumele și IDNP-ul și e mult mai simplu să te organizezi pe online, să creezi un val de susținere pentru anumite idei”, a spus Dan Perciun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?