TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum am putea obține recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova

Cum am putea obține recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a declarat că „recunoașterea neutralității” poate fi discutată cu partenerii din extern, doar după ce va fi un consens național. Cel puțin oficialul a dat de înțeles că așa trebuie să aibă loc procesul.

Întrebat dacă a discutat cu partenerii externi pe subiectul neutralității, Aureliu Ciocoi a răspuns franc că nu: „Este un element care abia urmează să fie discutat cu partenerii noștri strategici și de dezvoltare, ca să vedem care ar fi modalitatea cea mai optimă pentru Republica Moldova, în cazul în care va fi atins un consens național”, transmite NOI.md cu referire la realitatea.md.


„Atît timp, cît nu vom ajunge la consens național, nu are rost să depunem efort în sensul tatonării terenului în plan extern. Să vedem cît de fezabilă este ideea”, a adăugat ministrul.

Mai multe despre cum vede el atingerea consensului național însă nu a putut spune. La sugestia jurnaliștilor, a admis un referendum pe acest subiect.

„Mă refer la discuții publice cu privire la acest subiect, la nivel parlamentar sau al societății civile. Dacă vom ajunge la compromisuri interne, la înțelegerea necesității de obținerii a unui statut internațional în acest sens, abia atunci vom putea să ne mișcăm pe extern”, a conchis oficialul.

Amintim că, potrivit ministrului, dar și președintelui Igor Dodon, unul dintre factorii-cheie ai impactului pozitiv asupra procesului de reglementare transnistreană este implementarea Strategiei de promovare a recunoașterii internaționale a statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, care ar contribui la consolidarea securității în această regiune a Europei. În același timp, fostul ministru de Externe Nicu Popescu este de părere că asta ar limita suveranitatea Republicii Moldova de a-și alege propria politică externă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load