Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

CtEDO cere Guvernului să justifice modul în care Filat a fost condamnat

19 mai. 2020,, 10:30   Politică
4974 3

CtEDO solicită Guvernului Republicii Moldova să justifice modul în care a fost condamnat fostul prim-ministru Vlad Filat. Cel puțin asta se arată într-o postare a fostul lider politic, plasată pe pagina sa de Facebook.

Filat scrie că la 15 mai 2020, Înalta Curte de la Strasbourg a comunicat Guvernului Republicii Moldova a doua cerere depusă la CtEDO, privind încălcarea drepturilor fundamentale în timpul procesului de judecată în care a fost condamnat la 9 ani de detenție, scrie unimedia.info.

„În cea dea doua cerere adresată Curții am invocat abaterile grave care au avut loc la judecarea cauzei și condamnarea mea, abateri care au încălcat dreptul meu de a beneficia de un proces echitabil, așa cum este protejat de Convenție. Mai exact, pe parcursul întregului proces am solicitat judecarea în mod public a cauzei pentru a beneficia de garanțiile unui proces echitabil și pentru ca societatea să se convingă că acuzațiile aduse sînt nefondate.

Curtea europeană a solicitat explicații Guvernului dacă excluderea publicului de la examinarea procesului a fost ”strict necesară” pentru atingerea vreunui scop al Articolului 6 § 1 al Convenției. De asemenea, instanțele în mod constant au respins numeroasele cerințe de a prezenta probe pentru a-mi demonstra nevinovăția, inclusiv de a audia martorii apărării, ceea ce a viciat fundamental întregul proces de judecată. În acest sens, Curtea a invitat Guvernul să explice dacă acuzațiile aduse au fost examinate în mod echitabil, respectînd-se principiul egalității armelor, așa cum prevede Articolul 6 § 1 al Convenției.

Amintim că CtEDO s-a expus anterior pe altă cerere din partea lui Vlad Filat. Atunci CtEDO cerea Guvernului Republicii Moldova să dea explicații în dosarul Filat I, cu privire la declarațiile făcute de unii demnitari de la tribuna Parlamentului, care ar fi lezat din prezumția nevinovăției fostului prim-ministru Vlad Filat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?