Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Criza din Republica Moldova și sprijinul politicenilor din afara țării

11 iun. 2019,, 08:14   Politică
3472 1

Uniunea Europeană a recunoscut oficial Guvernul legitim votat duminică de Parlamentul Republicii Moldova.

Noul premier a convocat pentru luni o primă ședință de guvern, pentru a fi discutate mai multe demiteri ale unor șefi de instituții. Între timp, în România continuă să apară reacții la criza politică de peste Prut.

"Să fie limpede! Nu putem lăsa Republica Moldova în haos, la dispoziția celor care și-o doresc o feudă, o zonă gri a corupției și criminalității organizate la granița de est a Uniunii Europene! Este crucial ca liderii pro-europeni de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase, să fie protejați în fața diversiunilor regimului oligarhic și a războiului hibrid. În acest moment, colaborarea dintre cele trei forțe politice este singura soluție pentru evitarea colapsului. Oligarhul Plahotniuc face presiuni enorme pentru a destabiliza această colaborare, dar democrația are acum o șansă la Chișinău! Maia Sandu și Andrei Năstase s-au dovedit încă o dată a fi patrioți și garanți fermi ai caracterului suveran și unitar al statului, respingînd orice discuție despre federalizarea țării" a scris proaspătul europarlamentar Rareș Bogdan pe Facebook.

"România l-a susținut de facto pe Plahotniuc, făcînd un mare deserviciu cetățenilor Republicii Moldova. Trebuie măcar acum, în ceasul al 12-lea, să ne facem datoria, să susținem democrația peste Prut și să ne implicăm activ în stabilizarea direcției pro-europene a Republicii Moldova. Blocul ACUM este puternic și a declarat în nenumărate rînduri dorința de a avea un parteneriat apropiat cu România. Solicit public Guvernului și Președinției României să colaboreze îndeaproape cu noul guvern al Maiei Sandu. Un prim pas ar trebui să fie o declarație de recunoaștere a guvernului ACUM, cel puțin la fel de curajoasă precum cea a Uniunii Europene" a declarat deputatul PNL Matei Dobrovie.

"Uniunea Europeană recunoaște Guvernul condus de Maia Sandu. Declarația Înaltului Reprezentant pentru politică Externă a UE, Federica Mogherini și a Comisarului pentru vecinătate și extindere Johannes Hahn este primul pas ferm în a opri haosul de la Chișinău. UE este pregătită să lucreze cu Guvernul de la Chișinău. Păcat că la București aproape nimeni nu înțelege miza reală a acestei mutări cu efecte pe termen mediu și lung. Aici nu este vorba despre caraghiosul de Dodon, ci despre instalarea unui guvern care poate reuși scoaterea R. Moldova de sub teroare", a scris președintele PMP Eugen Tomac pe Facebook.


"Politica externă a României din nou pe nicăieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut. Dacă “organizarea" votului din diaspora nu a fost, în evaluarea doamnei Prim Ministru, un motiv suficient să fie demis, iată că domnul Meleșcanu aduce în aceste zile noi argumente pentru a pleca din fruntea MAE. Poate comunica cineva la Externe că reacția României este sub aceea a Uniunii Europene pe un subiect unde România are toată legitimitatea să fie un jucător important. Apelul la calm în Republica Moldova trebuie dublat de un mesaj clar: voința Parlamentului trebuie respectată iar guvernul pe care Maia Sandu îl conduce trebuie recunoscut! De către Guvernul României" a declarat Dan Barna, președinte USR.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?