Crește numărul declarațiilor de avere, depuse la ANI

Crește numărul declarațiilor de avere, depuse la ANI

În anul 2018 au fost depuse 58080 declarații de avere și interese personale, se arată în raportul de activitate al Autorității Naționale de Integritate.


Dintre acestea - 55 539 au fost declarații anuale, 887 – la eliberare din funcție și 1654 au fost depuse în momentul angajării.


Declarațiile au fost depuse în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 martie 2018, perioadă prevăzută pentru prezentarea acestora. Totodată, începînd cu 1 ianuarie 2018, ANI a pus la dispoziția cetățenilor sistemul informațional „e-Integritate”, care permite depunerea declarației de avere şi interese personale în format electronic, dar şi facilitează accesul electronic al cetățenilor și instituțiilor interesate la informațiile de interes public. 


Astfel, în anul 2018 au fost depuse cu 11 823 declarații mai mult decît în anul 2017, cînd au fost înregistrate 46257 declarații. 


Potrivit Raportului, în anul 2018, în cadrul a 82 sesiuni au fost instruite 3 525 persoane privind depunerea declarațiilor, fiind discutate subiecte ca respectarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.


Declararea averii și a intereselor personale se efectuează în baza Legii nr. 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale, care reglementează obligația, modul de declarare de către subiectul declarării și membrii familiei acestuia, mecanismul de control al averii dobîndite de subiectul declarării și membrii familiei în perioada exercitării mandatelor sau a funcțiilor publice ori de demnitate publică și de control privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load