COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Coronavirusul a pus sub semnul întrebării existența Uniunii Europene

Coronavirusul a pus sub semnul întrebării existența Uniunii Europene

Coronavirusul a pus în discuție existența Uniunii Europene.

Despre acest lucru a declarat analistul politic și economist Alexandr Nosovici, menționînd că Europa s-a transformat acum în principalul agent de răspîndire a coronavirusului din lume, iar epidemia de coronavirus pune întrebarea cu privire la viitorul Uniunii Europene.

China, în mare parte, s-a descurcat cu apariția acestei noi infecții, iar Rusia și alte țări post-sovietice luptă cu succes cu răspîndirea coronavirusului, în timp ce pe europeni sînt priviți tot mai des ca pe niște bolnavi de ciumă.

Președintele american Donald Trump a interzis intrarea în America a persoanelor din Europa timp de o lună. Interdicția se aplică locuitorilor din toate țările UE. Într-un apel către națiune, Trump a constatat fără milă că Uniunea Europeană "nu a putut să ia aceleași măsuri de precauție ca SUA".
China a impus restricții de intrare pentru locuitorii țărilor europene, din teama de a se infecta cu coronavirusul de aceiași origine chineză. Faptul este că, în China, epidemia a început să scadă. Autoritățile din China declară că au reușit să oprească răspîndirea pandemiei: aproape toate cazurile noi de infectare a chinezilor cu coronavirus sunt cauzate de contactul cu străinii din Iran, Coreea de sud sau Europa. Acum, pentru întreaga lume nu China este principala cauză a durerii de cap din cauza pandemiei coronavirusului, ci Europa.


Țările cu cea mai rapidă viteză de răspîndire a bolii pînă în prezent sînt: Italia, Iran, Coreea de Sud, Franța, Spania, Germania. Uniunea Europeană, în general, după gravitatea problemei depășește China.

Rusia și China au patru mii de kilometri de frontieră comună, iar în prezent în Rusia au fost identificate 28 de cazuri de coronavirus. Italia și China nu numai că nu au graniță, Italia se află la celălalt capăt al Eurasiei față de China. Cu toate acestea, acolo există deja mai mult de 12 mii de cazuri de coronavirus.

Mass-media mondială scriu povești apocaliptice despre străzile goale italiene, magazinele devastate, restaurantele închise și stațiile luate cu asalt de oamenii care fug din orașele mari. Cu toate acestea, toate aceste măsuri trebuiau luate înainte de epidemie, nu după aceasta.

După cum remarcă Alexander Nosovici, în loc de asta, cu o săptămînă în urmă, Primăria din Milano a organizat un aperitiv gratuit în Piața Centrală sub sloganul "Să spunem nu virusului! Să spunem nu panicii!"Primarul orașului a băut împreună cu toată lumea pentru minunata Italie, a ciocnit un cocktail cu secretarul partidului său, iar apoi s-a constatat că acesta are coronavirus și mii de participanți la festivitatea în masă s-au infectat de la el.

Analistul politic și economist, a subliniat că situația de urgență privind noua infecție a identificat nivel extrem de scăzut al culturii de management și de responsabilitate a elitelor europene, neglijența lor strategică, incapacitatea de a evalua corect situația, de a răspunde operativ la ea, de a face prognoze corecte și de a planifica activitățile.

În opinia lui, toate acțiunile întreprinse acum în Uniunea Europeană sînt întreprinse prea tîrziu. Austria a închis frontiera cu Italia prea tîrziu. Germania a mobilizat prea tîrziu sistemul de sănătate. Polonia a introdus prea tîrziu controlul sanitar la granițe. Infecția sa răspîndit la acel moment peste tot, iar pandemia s-a produs deja.

China, la începutul acestei istorii dramatice, a mobilizat sistemul administrației publice și a reușit să localizeze virusul în regiunea în care a fost descoperit. UE, într-o situație similară, a permis răspîndirea virusului din epicentrul infecției pe întreg teritoriul său.

"Apare întreabare cine dintre ei reprezintă o adevărată amenințare la adresa securității globale?", a întrebat analistul.

Potrivit lui, locul Uniunii Europene ca organizație în istoria cu coronavirusul este subiectul unei conversații aparte, deoarece Uniunea Europeană în această istorie pur și simplu nu există.

Țările europene par să fi uitat că fac parte dintr-o uniune și acționează după principiul "fiecare moare în singurătate".
Statele naționale luptă cu coronavirusul absolut pe cont propriu. Nu se vede nici un fel de solidaritatea europeană, cînd s-a ajuns într-adevăr la un necaz comun.

În opinia sa, probabil mîine-poimîine europenii se vor trezi din primul șoc și își vor da seama că comportamentul lor nu-i avantajează, iar imaginea de "familie unică europeană" în ochii lumii este pur și simplu îngrozitoare.

"Reacția la coronavirus a arătat că europenii nu au în cap nici un fel de Uniune Europeană: cînd vine vorba de necaz, această uniune a lor încetează să mai existe ca realitate politică", a declarat economistul și analistul politic.
Și, în acest context, politologii și analiștii moldoveni se întreabă deja: Ce se va întîmpla în această situație cu proeuropenii noștri Maia Sandu și alții?

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load