Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Conferința de Securitate, o posibilitate bună pentru Moldova să se facă auzită

16 feb. 2019,, 10:00   Politică
4694 8

Conferința Internațională de Securitate de la Munchen este o posibilitatea bună pentru Republica Moldova unde își poate expune poziția și poate fi auzită.

Participarea președintelui Igor Dodon la acest eveniment este un fel de „breșă” pe care o face Igor Dodon în Vest. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Jurnalistul Valerii Demidețkii susține că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen nu se adoptă decizii importante, dar în cadrul acesteia sînt ascultate pozițiile fiecărui stat. „Acolo există posibilitatea să îți expui poziția și să fii auzit. Pentru o țară mică precum este Moldova care este limitată în mecanismele sale și nu are roluri importante în politica mondială, este foarte bine să fim prezenți pe asemenea platforme și ne prezentăm poziția pentru a fi auziți”, spune Valerii Demidețkii.

În opinia lui, Guvernul Filip și președintele Igor Dodon nu au mari contradicții referitor la soluționarea conflictului transnistrean. Jurnalistul consideră că la momentul actual încă nu există condițiile necesare pentru soluționarea conflictului, dar Republica Moldova trebuie să aibă pregătită agenda pentru momentul cînd va exista un consens.

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că Republica Moldova trebuie să participe la asemenea evenimente, în mod special la sesiunile unde se discută problemele regiunii. În opinia lui, guvernarea a fost foarte pragmatică pentru că nu și-a trimis și ea un reprezentant pe această platformă pentru că nu este de dorit ca Moldova să aibă două voci distincte pe arena internațională. „Foarte bine că în acest sens există o anumită seriozitate. Adică, dacă este un reprezentant de rang înalt care vorbește de la o tribună înaltă, este de dorit ca să nu aibă oponenți din aceeași țară și acesta pentru că acesta ar fi un semnal al neseriozității”, a spus Corneliu Ciurea.


Potrivit lui, Conferința de la Munchen este o platformă prestigioasă și participarea președintelui la acest eveniment este un fel de „breșă” pe care o face Igor Dodon în Vest. Analistul consideră că nu este suficientă această Conferință pentru a se spune că președintele Igor Dodon a fost primit în Uniunea Europeană și Occident, în general.

În perioada 15-17 februarie, președintele Igor Dodon participă la Conferința Internațională de Securitate, care se desfășoară la Munchen. Într-un comunicat de presă al Președinției se spune că șeful statului a prezentat în cadrul evenimentului tezele principale ale Conceptului „Pachetul comprehensiv pentru Moldova”. Anterior Igor Dodon a explicat că acest concept prevede o „politică externă echilibrată” și are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?