Comisia Internațională a Juriștilor critică deciziile Curţii Constituţionale

Comisia Internațională a Juriștilor critică deciziile Curţii Constituţionale

Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) și-a exprimat astăzi îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din Republica Moldova, „care paralizează efectiv guvernarea în țară”.


„ICJ este deosebit de preocupat de procedura excesiv de rapidă prin care Curtea Constituțională a ajuns la hotărîrile sale de a dizolva Parlamentul, de a înlătura un Președinte al Republicii și de a-l înlocui cu primul-ministru. ICJ atrage atenția asupra perioadei inoportune în care Curtea Constituțională a emis hotărîrea prin care a dispus finalizarea mandatului parlamentar".


Potrivit ICJ, aceste evoluții apar pe fondul „deficiențelor manifestate în independența instituțională a sistemului judiciar din Republica Moldova”. Aceeași instituție a stabilit, în primăvara acestui an, că trei judecători numiți la CC au fost anterior parte a puterii PDM, scrie agora.md.


În plus la asta, ICJ salută faptul că cei de la Comisia de la Veneția au fost invitați să emită un aviz urgent privind criza constituțională.


„Solicităm tuturor instituțiilor și partidelor din Moldova să caute o soluție care să respecte pe deplin statul de drept și legea internațională și standardele la care Moldova a subscris. În acest sens, îndemnăm toate părțile interesate să aștepte avizul Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei în această chestiune și să reconsidere situația în lumina constatărilor sale”.


Amintim că prin deciziile emise la 7, 8 și 9 iunie 2019, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul ar trebui dizolvat pentru că nu a reușit să formeze un guvern în termen de trei luni de la sfîrșitul mandatului precedent al guvernului. Deciziile au declanșat demiterea președintelui Republicii, Igor Dodon, pentru că a refuzat să dizolve Parlamentul. Aceasta a condus la numirea provizorie a lui Pavel Filip, în calitate de președinte interimar al Republicii. De asemenea, Curtea a declarat neconstituțională și anulat orice act emis de Parlament după 7 iunie. Nici Parlamentul, nici Președintele Dodon nu au acceptat deciziile Curții Constituționale.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load