X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ciocoi: Haideți să terminăm cu comedia depunerii cererilor de aderare…

27 noi. 2019,, 17:42   Politică
5752 6

Europenizarea nu se face prin strigăte la tot colțul de depunere a cererii de aderare, europenizarea se face la nivel mintal, consideră noul ministru de Externe, Aureliu Ciocoi.

El a remarcat într-un interviu pentru Europa Liberă că guvernarea va rămîne consecventă în relația cu UE, va continua reformele, dar acest lucru nu înseamnă nicidecum garanția integrării.

„Stați puțin, haideți să terminăm cu comedia depunerii cererilor de aderare a Republicii Moldova la UE!”, a spus Ciocoi.

Potrivit ministrului, predecesorii săi de la minister „s-au pomenit în situații hilare” vorbind despre cererile de aderare.

”Haideți să fim realiști, vedeți ce se întîmplă acum cu statele din Balcani. Ați văzut inițiativa Franței care a spus că „dlor, blocăm aderarea Albaniei și a altor state candidat la aderare din spațiul balcanic”. Întrebarea mea: credeți că în cazul Republicii Moldova se va acționa altfel, cînd va veni rîndul Republicii Moldova?”


„Politic, a fost decis că, fraților, gata! Ajunge cu extinderea”, a subliniat Ciocoi.

„Noi sîntem acum într-o situație foarte volatilă, atît în regiune, cît și la nivel global: conflicte, incertitudine în ce privește securitatea, volatilitatea politică, un semn mare de întrebare vizavi de valabilitatea înțelegerilor, acordurilor internaționale etc. Pericolul mare în care ne aflăm acum, la nivel internațional, e că nu există nicio stabilitate, în niciun domeniu.”, a argumentat Ciocoi.

În opinia ministrului, R.Moldova nu are de ales decît să depună eforturi și să se consolideze pe plan intern.

„Noi vrem să avem o justiție independentă? Dvs. nu aveți rău de o justiție coruptă și de imposibilitatea obținerii unei dreptăți în instanță pe teritoriul Republicii Moldova? Eu îmi doresc să văd, în sfîrșit, că avem o justiție independentă, eu îmi doresc să avem o țară lipsită de corupție...”

Trebuie să ne europenizăm noi înșine, în primul rînd la nivel mental, și abia după aceea să ajungem să ne europenizăm la nivel național”, a concluzionat oficialul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?