Cine este președintele?

Cine este președintele?

Duminică, 9 iunie, Curtea Constituțională a RM l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării.

Această decizie, potrivit site-ului oficial al instanței, este legată de refuzul lui Dodon de a-și îndeplini atribuțiile constituționale pentru a dizolva Parlamentul și a semna un decret privind numirea unor alegeri parlamentare anticipate. Atribuţiile șefului statului au fost transferate fostului premier Pavel Filip, care a fost însărcinat să solicite Curții Constituționale să semneze un decret de dizolvare a Parlamentului și stabilire a unei date pentru alegerile anticipate. În aceeași zi, Filip a dizolvat Parlamentul și a anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie.

În ultimii doi ani, Curtea Constituțională a Moldovei l-a suspendat deja de cinci ori pe Igor Dodon de la președinție, după ce acesta a refuzat să semneze anumite legi sau să numească niște miniștri. În toate aceste cazuri, documentele au fost semnate în locul lui de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, după care Igor Dodon era repus în funcția de șef de stat. La fel s-a întîmplat şi de data aceasta. Astfel, după ce Pavel Filip a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea unei date pentru alegerile anticipate, el a încetat să mai fie președinte în exercițiu. Și actualul președinte legitim este în continuare Igor Dodon. Cel puțin, alte date care resping această circumstanță nu există în prezent. Uite aşa Curte Constituțională uimitoare avem noi.

La 12 iunie, în calitate de șef de stat, el a primit scrisorile de acreditare din partea ambasadorilor a trei țări și s-a întîlnit cu ambasadorul SUA în Moldova.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load