COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Chișinău și Kiev și-au confirmat sprijinul reciproc în soluționarea conflictelor

Chișinău și Kiev și-au confirmat sprijinul reciproc în soluționarea conflictelor

Moldova și Ucraina au reiterat sprijinul reciproc în soluționarea conflictelor în baza dreptului internațional, în primul rînd, a principiului integrității teritoriale a statelor.

Potrivit serviciului de presă al MAE al Ucrainei, subiectul a fost discutat în cadrul consultărilor politice moldo-ucrainene care au avut loc în format video la nivelul secretarului de stat al ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova, Dumitru Socolan, și ministrului adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Vasile Bodnar.

Potrivit MAE al Ucrainei, o atenție deosebită a fost acordată problemelor securității regionale și coordonării eforturilor privind soluționarea conflictului transnistrean, în special interacțiunii la efectuarea controlului la frontieră și utilizarea numerelor de înmatriculare. S-a confirmat necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria, precum și reciclarea munițiilor din s.Covbasna sub control internațional.


Dumitru Socolan și Vasile Bodnar au discutat și despre măsurile practice privind realizarea proiectelor comune în domeniile comercial-economic, energetic, transport și cultural-umanitar. În acest scop, părțile au convenit asupra pregătirii ședințelor ordinare ale comisiilor comune și grupurilor de lucru, în primul rînd a Comisiei Mixte Interguvernamentale moldo-ucrainene privind cooperarea comercial-economică.

Părțile au convenit asupra cooperării ulterioare în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, precum ONU, OSCE, CE, OCEMN, GUAM.

Dumitru Socolan a mulțumit părții ucrainene pentru ajutorul acordat revenirii acasă a peste 15.000 de cetățeni ai Moldovei în contextul acțiunilor de combatere a răspîndirii pandemiei COVID-19.

La rîndul său, Vasile Bodnar și-a exprimat recunoștința față de Republica Moldova pentru asistența umanitară oferită Ucrainei la 28 iunie pentru combaterea consecințelor inundațiilor din regiunile vestice ale Ucrainei.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load