TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chicu, în vizită la Giurgiuleşti: Vom oferi oamenilor de afaceri toată susținerea

Chicu, în vizită la Giurgiuleşti: Vom oferi oamenilor de afaceri toată susținerea

Ion Chicu, împreună cu un grup de responsabili de la Cancelaria de Stat şi MEI, au avut o vizită de lucru la Portul Internațional Liber Giurgiuleşti (PILG).

Premierul a mulțumit responsabililor companiei gestionare pentru acceptarea întîlnirii şi a menționat: „Vrem să cunoaştem cum decurg activitățile şi cum Guvernul poate susține dezvoltarea şi creşterea acestei afaceri".

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics Holding, a făcut o scurtă prezentare a portului la etapa actuală, atît ca structură, cît şi ca date operaționale.


65% din acțiunile portului sînt în proprietatea BERD şi 35% - a Danube Logistics Holding. În port activează peste 470 de angajați şi în infrastructură au fost investite cca 70 milioane de dolari.

În anul 2019 prin Portul Giurgiuleşti au fost transportate peste un milion de tone de mărfuri, dintre care 57% s-au exportat şi 42% au fost importate. 72% din importuri au fost din UE, cu precădere din Romînia. În 2019, prin PILG s-au exportat produse în 44 de țări, majoritatea, 44% din mărfuri și produse – spre UE.

În PILG va fi pus în funcțiune un terminal pentru transportul vinului în vrac, care va impulsiona exportul de vinuri şi va lărgi geografia exporturilor de vinuri.

Managementul PILG a listat un şir de probleme, pentru rezolvarea cărora are nevoie de susținerea Guvernului. Au fost discutate inclusiv aspecte care pot compromite intenţiile investiționale şi genera condiții de competiție neloială.

A fost evidențiată necesitatea realizării activităților de menținere a navigabilității fluviale pe rîul Prut, acțiuni care astăzi le execută gestionarii PILG. Managementul Portului a menționat şi problema unor abordări învechite şi conflictuale ce împiedică desfăşurarea activităților operaționale şi procesul investițional.

Un alt subiect a fost necesitatea consolidării infrastructurii CFM în cadrul PILG, prin detaşarea locomotivelor, vagoanelor şi darea în exploatare a liniei feroviare „Cahul-Giurgiuleşti".

Prim-ministrul Ion Chicu a cerut reprezentanților MEI să examineze fiecare subiect, să prezinte informație şi soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a activităților portuare într-o manieră legală cu respectarea obligatorie a cerințelor de protecție a mediului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load