X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Chicu: Banii de la UE sînt importanți, dar insuficienți

26 noi. 2019,, 09:00   Politică
5708 6

Banii pe care Republica Moldova îi primește din partea Uniunii Europene sînt importanți, dar nu sînt suficienți pentru planurile de modernizare a țării. Declarația aparține premierului Ion Chicu.

Potrivit lui, din acest considerent, autoritățile apelează la instituțiile financiare internaționale sau la alte state pentru împrumuturi, transmitenoi.md cu referire la IPN.

„Vom face totul pentru a menține această colaborare avantajoasă a Republicii Moldova cu UE, vom îndeplini condiționalitățile care sînt prevăzute pentru tranșa a doua, a treia a asistenței macrofinanciare, dar aceasta nu este suficient și noi nu putem conta doar pe această asistență”, a declarat șeful cabinetului de miniștri în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Premierul spune că Republica Moldova are nevoie de suportul Uniunii Europene, o parte granturi, o altă parte, semnificativă – credite, dar nu sînt suficienți pentru a fi orientați spre investiții publice semnificative în infrastructură. „Noi trebuie să identificăm suplimentar bani pentru aceasta și am spus de unde anume: instituțiile financiare, piețele financiare și pe bilaterală cum este exemplul Romîniei sau Rusiei”, a precizat șeful executivului.

Totodată, premierul spune că niciunul dintre partenerii Republicii Moldova nu acordă bani unei persoane, dar țării, în funcție de comportamentul și prestația organelor statului. Astfel, Ion Chicu a comentat declarațiile fostei prim-ministre Maia Sandu care spunea că există riscul ca Moldova să nu mai primească banii promiși din UE odată cu plecarea ei din fruntea Guvernului. „Pe parcursul anului 2019, Republica Moldova a primit asistență financiară atît sub formă de grant, cît și sub formă de credit din partea partenerilor externi exact sumele care erau planificate în bugetul 2019 care a fost aprobat încă în toamna anului 2018. Deci, acești bani erau planificați în buget și ei au venit așa cum a fost planificat”, a declarat Ion Chicu.

De asemenea, premierul spune că pentru anul 2020, la fel, sînt planificate resurse financiare din cadrul asistenței macrofinanciare din partea UE, aproximativ 900 de milioane de lei. „Noi vom depune eforturile și vom face tema de acasă astfel încît să obținem acești bani. Rămîne deja, la discreția evaluatorilor din UE, să estimeze dacă am îndeplinit sau nu ceea ce ne-am angajat”, a afirmat șeful cabinetului de miniștri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?