Cele 51 de circumscripții uninominale pentru alegerile parlamentare din 2018 vor avea plafon financiar diferit

Cele 51 de circumscripții uninominale pentru alegerile parlamentare din 2018 vor avea plafon financiar diferit

Toate cele 51 de circumscripții uninominale, dar şi circumscripția națională,  care vor fi instituite la alegerile parlamentare din anul curent, vor avea plafon financiar diferit.


Anunţul a fost făcut de Președintele CEC, Alina Russu, într-un interviu acordat în exclusivitate Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES.


Potrivit sursei citate, CEC va stabili, în mod obligatoriu, un plafon pentru mijloacele financiare care pot fi folosite de către un concurent electoral în timpul campaniei electorale, desfășurate într-o circumscripție uninominală şi fiecare dintre aceste 51 de circumscripții va avea plafonul ei. „Vom avea un plafon financiar și pentru circumscripția națională”, a spus Russu.


Preşedintele CEC a specificat că participanţii la alegeri nu sunt beneficiari ai alocațiilor bugetare din partea statului. „Legea cu privire la partidele politice reglementează faptul că de subvenții bugetare pot beneficia doar partidele politice. De aceea, pentru a primi aceste subvenții din partea statului, se aplică două criterii – performanțele la alegerile parlamentare și din cele locale”, a opinat funcţionarul.


Şeful de la CEC a menţionat că alegerile parlamentare din 2018 vor fi organizate în baza noilor prevederi ale Codului Electoral, în care sunt prevăzute 51 de circumscripții uninominale și o singură circumscripție națională. „Candidații din circumscripțiile uninominale vor putea fi candidați independenți ori desemnați de către partidele politice. Cât privește circumscripția națională, acolo concurenții electorali vor fi doar partidele politice. Candidații independenți nu pot candida în mai multe circumscripții. Dar, în principiu, un cetățean poate candida într-o circumscripție majoritară, în calitate de independent și în circumscripția proporțională, pe lista unui partid politic”, a conchis Russu.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load