Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

CEC pune punctele pe i: Cîți alegători au votat anterior cu acte expirate

18 feb. 2019,, 12:20   Politică
2230 0

Comisia Electorală Centrală califică drept speculații informațiile prezentate de unii concurenți electorali privind votarea cu acte expirate.

În acest context, instituția și-a propus să clarifice situația, prezentînd date exacte despre participarea la votare în cadrul ultimului scrutin prezidențial.

"Analizînd datele din SIAS ”Alegeri” despre participarea în cadrul turului II de scrutin al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, constatăm că din numărul cetățenilor Republicii Moldova, care stau permanent peste hotare, au participat la votare 138 350 de alegători, iar dintre aceștia – și-au exercitat dreptul la vot folosind acte de identitate expirate - 175 de alegători", se arată în comunicatul CEC.

Potrivit instituției, orice alte cifre folosite în acest sens sînt manipulatorii și denaturează esența procesului electoral.

"Aplicînd Decizia Curții Constituționale nr.5 din 14.01.2019, prin care a fost examinată sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul 58 alin. (3) lit. c) din Codul electoral (votarea în afara țării în baza buletinului de identitate sau a actelor de identitate expirate), Comisia reiterează poziția de participare la votare doar în baza actelor de identitate valabile", mai menționează sursa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?