X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce mașini au de la stat foștii președinți ai Moldovei și cît se cheltuie pentru ele

29 iul. 2019,, 13:10   Politică
5775 2

În timp ce fostul președinte Nicolae Timofi are și birou, și mașină, și consilier din banii statului, predecesorii săi nu au vrut să beneficieze de un oficiu.

În schimb, atît primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, cît și succesorul său, Petru Lucinschi, beneficiază de mașini de serviciu, deja de doi ani. Ambele sînt automobile Skoda Octavia fabricate în 2003. Datele se conțin într-un răspuns oferit de Cancelaria de Stat.

Potrivit Cancelariei de Stat, foștii șefi ai statului beneficiază de automobile de serviciu din gestiunea bazei auto a aceleeași instituții, cu un parcurs limită de 12.000 de km anual.

În răspunsul oferit pentru Agora se arată că Snegur se bucură, din martie 2018, de o Skoda Octavia fabricată în 2003. De aceeași mașină beneficiază și Petru Lucinschi, începînd cu luna august 2017. Ex-președintele Vladimir Voronin nu a solicitat mașină de serviciu.

Pentru munca lor, șoferii care-i conduc pe foștii șefi ai statului au ridicat în jur de 7.500 - 8.000 de lei lunar.


De cînd beneficiază de automobilul în cauză, Snegur a consumat peste 1.550 de litri de benzină, iar Lucinschi - aproape 3.000. Mentenanța automobilelor ambilor ex-președinți a costat în jur de 20.000 de lei.

Potrivit legii, un fost președinte al RM beneficiază de unele garanții sociale în caz de expirare a mandatului, de demisie sau imposibilitate definitive de exercitare a atribuțiilor precum: pensie, asistență medicală gratuită, tratament balneo-sanatorial gratuit, automobile la comandă, imunitate diplomatică și asigurare a securtății.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?