TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Care sînt cei mai apreciați politicieni din Moldova - sondaj

Care sînt cei mai apreciați politicieni din Moldova - sondaj

Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu, Andrei Năstase și Ilan Șor sînt în top cinci politicieni care se bucură de încrederea moldovenilor.


Potrivit unui sondaj IRI, circa 26% dintre moldovenii din țară au încredere în Igor Dodon, urmat de Vladimir Plahotniuc cu 11%, Maia Sandu - 9% și Andrei Năstase cu 8% dintre respondenți. În Chișinău, cei mai mulți cetățeni au încredere în Igor Dodon (18%), urmat de Maia Sandu (11%), Andrei Năstase (10%), Vladimir Plahotniuc (6%) și Ilan Șor (6%), notează agora.md.


Potrivit celor chestionați, peste 50% dintre moldoveni se tem să-și exprime public opțiunile politice. Cel mai urmărit politician din Moldova este Igor Dodon, urmat de Ilan Șor, Zinaida Greceanîi, Vladimir Voronin și Pavel Filip.


Totodată, aproximativ 69% dintre moldoveni sînt nemulțumiți de dezvoltarea democrației în Moldova. Circa 68% dintre moldoveni consideră că țara noastră are nevoie de reforme serioase.


Peste 80% dintre persoane văd corupția ca fiind una dintre cele mai serioase probleme din Republica Moldova. Cauza corupției este lipsa controlului guvernamental, acțiunile oligarhilor, sărăcia și nivelul de educație al cetățenilor. Corupția este prezentă printre medici, polițiști, profesori și deputați.


Un sondaj la nivel național al Republicii Moldova a fost realizat de Centrul Internațional de Cercetări al Institutului Republican Internațional (IRI). Sondajul mai arată că moldovenii doresc ca Guvernul să acorde prioritate problemelor economice și prestării serviciilor publice atît la nivel local cît și național.


Sondajul a fost realizat înainte de formarea noului Guvern.


Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova (cu excepția Transnistriei) între 8 mai și 10 iunie 2019. Eșantionul principal a fost format din 1.243 de rezidenți permanenți ai Moldovei cu vîrsta de 18 ani și peste, care au drept de vot și sînt reprezentativi pentru populația generală în funcție de vîrstă, sex, regiune și mărimea localității. Marja de eroare este de plus sau minus 2,5% pentru eșantionul complet, iar rata de răspuns a fost de 59%. Studiul a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load