Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Care este rolul președintelui în apropierea unor partide cu opinii foarte diferite în parlament?

27 feb. 2019,, 18:00   Politică
3128 1

Rolul Președintelui Republicii Moldova este foarte important în situația în care în parlament au acces partide cu viziuni și dorințe foarte diferite.

Această opinie a fost exprimată pe postul de televiziune NTV-Moldova de către decanul Facultății Relații Internaționale și Științe Politice al Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Victor Stepaniuc, transmite Noi.md.

El a menționat că rolul președintelui într-o astfel de situație este foarte important, iar legea prevede proceduri corespunzătoare. Din punct de vedere al legislației, șeful statului are anumite împuterniciri.

"Pe de altă parte, președintele a fost ales de popor. A avut un mare sprijin. Oamenii cred în președinte. Bineînțeles, el vrea să-și încheie mandatul cu rezultate bune, pentru că timpul zboară repede. Președintele trebuie să se gîndească bine și să ia o decizie dificilă. El poate declara că este președintele întregii țări și este de acord să negocieze. Un alt aspect este dacă partidele vor dori să negocieze cu el. Atunci el va trebui să-și folosească creativitatea, capacitatea de a vorbi cu unii și cu alții. Și puțin să se îndepărteze de unele aspecte. Aici este necesară căutarea unui compromis. Nu există altă cale de ieșire", a spus Victor Stepaniuc.

La rîndul său, avocatul, șeful comisiei juridice a Consiliului Societății Civile, pe lîngă președinția Moldovei, Pavel Midrigan, a spus că președintele ar trebui să adune toți liderii partidelor care au acces în parlament și să vorbească despre responsabilitatea acestor persoane pentru situația creată, pentru că timpul nu așteaptă.


"Trebuie să facem repede niște pași. Cred că președintele va atrage atenția asupra responsabilității liderilor partidelor care au intrat în parlament, pentru a se clarifica cît mai rapid. Oamenii așteaptă. Multe hîrtii așteaptă, acțiunile, partenerii internaționali așteaptă. Toată lumea așteaptă forțe sănătoase care să continue activitatea", a spus Pavel Midrigan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?