Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Candu: Nimeni n-are dreptul să se pronunțe pe marginea unei decizii a Curții Constituționale dintr-o altă țară

11 iun. 2019,, 08:10   Politică
4216 6

Vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, spune că nimeni și niciodată nu are dreptul să se pronunțe referitor la hotărîrile emise de Curtea Constituțională a altui stat.

Acest lucru, dacă se întîmplă, poate fi calificat drept interferență în sistemul de drept din țara respectivă. Declarațiile au fost făcute de Andrian Candu la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Dacă cineva ar spune ”uitați de decizia Curții Constituționale”, asta ar însemna să uităm de Constituție, să uităm de sistemul de drept din Moldova, asta înseamnă să uităm de instituții în general și de Republica Moldova”, spune democratul.

Potrivit lui, dacă cineva din afara țării se pronunță referitor la hotărîrile CC, aceasta înseamnă interferență directă într-un sistem de drept dintr-o țară și astfel se pune sub semnul întrebării suveranitatea și independența acelei țări. ”

Andrian Candu spune că dacă cineva i-ar spune să uite de deciziile CC și să recunoască Guvernul Sandu, el va fi tras la răspundere penală pentru ceea ce ar face dacă ar ignora decizia Curții Constituționale.

Referitor la ideea unei eventuale discuții despre federalizare, Andrian Candu spune că în Constituția din Republica Moldova este scris că Moldova este stat unitar, dar nu federal. Potrivit lui, discuțiile pe marginea unei eventuale federalizări încalcă Constituția. „Nu poate să-și asume niciun politician să schimbe statutul țării. O pot face doar cetățenii, în baza unui referendum și doar modificînd Constituția, dar aici sînt riscuri mari de securitate”, a declarat Andrian Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?