X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Candu: Moldova revendică doar dreptul de a conta

2 mar. 2018,, 13:10   Politică
5393 30

Moldova nu revendică noi teritorii, Moldova revendică dreptul de a conta, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu la deschiderea Conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”.

„Scopul nostru este să edificăm un stat demn de cetățenii noștri, după modelul occidental”, a spus Andrian Candu. Potrivit lui, guvernarea din Moldova și-a asumat în ultimii ani decizii în măsură să protejeze locuitorii țării. În acest sens, președintele Parlamentului a menționat Legea antipropagandă și cel mai mare proiect de la Independență de diversificare a surselor de energie, relatează Noi.md.

El a mai precizat că în raport cu Federația Rusă, Moldova cere doar o relație de respect reciproc. Spicherul a vorbit despre provocările actuale de securitate comune pentru Moldova, Ucraina și Georgia, cum este securitatea energetică, conflictele înghețate, dezinformarea și știrile false. Andrian Candu s-a referit la aspirația de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state și la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate față de partenerii externi, dar, în primul rînd, pentru beneficiul locuitorilor Moldovei, Georgiei și Ucrainei.

Conferința, organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic la inițiativa președinților parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și va discuta despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul a reunit circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv președinți de legislativ, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.

Astăzi cei trei președinți de parlament, Andrian Candu, Irakli Kobakhidze și Andrii Parubîi, au semnat o declarație comună în care s-au angajat să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate. Prin acest document, reprezentanții celor trei țări au solicitat tuturor părților interesate ”să reacționeze în mod corespunzător la tentativele ilegale coordonate de anumite state de a submina integritatea teritorială, securitatea națională și fundamentele democratice ale celor trei state”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?