X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Candu, despre sistemul mixt: Este o decizie ireversibilă

23 feb. 2018,, 10:51   Politică
3845 5

Codul electoral nu mai poate fi modificat, indiferent de inițiativele existente privind anularea prin referendum a sistemului mixt de vot.

Declarația aparține spicherului Andrian Candu, care a precizat că Moldova a intrat deja în an electoral, iar din punct de vedere legal, nicio modificare nu mai este posibilă.

„Este o cale ireversibilă. Nu știu de ce se insistă și, în primăvara unui an electoral, vorbim despre existența unui sistem sau altul. Sîntem în an electoral, respectiv Codul electoral nu mai poate fi modificat. Chiar dacă voința poporului este într-un fel, dar nu se încadrează în cadrul juridic. Trebuie să se modifice cadrul juridic, dar trebuie să existe niște reguli ale democrației, reguli bazate pe unele principii. Regulile spun că în an electoral, cu un an înainte de alegeri, nu poate fi schimbat Codul electoral, mai ales la chestii fundamentale legate de sistem”, a menționat Candu în cadrul emisiunii „Important”.

Politicianul a ținut să explice și de ce nu s-a ținut cont de recomandarea Comisiei de la Veneția privind atingerea unui consens larg în societate pe marginea sistemului electoral.

„Consensul nu l-am găsit, dar, timp de 27 de ani, în Moldova nu s-a găsit niciun consens larg în societate, pe nicio problemă. Dacă am fi așteptat acest consens larg pe problemele legate de integrarea europeană vs altă uniune, pe problemele de reformă de pensii, pe reforma Guvernului, pe probleme economice, atunci nu ar trebui să facem absolut nimic în țară”, a remarcat Candu.


El a dat asigurări că celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneția au fost luate în calcul la elaborarea proiectului de lege.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?