X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Canalele lui Plahotniuc îl promovează pe Usatîi?

30 iul. 2019,, 17:02   Politică
6150 6

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, este un invitat frecvent la diverse posturi TV și oferă în mod constant ocazii informaționale pentru a apărea în numeroase reportaje de televiziune.

Însuşi Usatîi se poziționează ca un luptător împotriva regimului oligarhic și personal împotriva fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, lucru pe care l-a subliniat în repetate rînduri în declarațiile sale. Cu toate acestea, studiind ceva mai atent reportajele televizate cu participarea sa, difuzate de televiziunile afiliate lui Plahotniuc, se poate observa un tablou uimitor.

De exemplu, în ajunul alegerilor parlamentare, din februarie, cînd, datorită eforturilor președintelui Moldovei și ale părții ruseşti, piloții moldoveni au fost salvați din captivitate, postul de televiziune Prime a atacat acest act al șefului statului cu critici dure. În reportajul prezentat în ziua de 12 februarie, Usatîi vorbeşte în unison cu criticii lui Dodon. Iată un fragment din reportajul de pe Prime: „Renato Usatîi nu a rămas deoparte. El este sigur că Igor Dodon va încerca să profite la maxim de efectul PR din eliberarea piloților”.

13 februarie – continuarea subiectului. Și iată cum este prezentat el publicului: „La scurt timp după ce președintele Igor Dodon a anunțat eliberarea ostaticilor, liderul formațiunii politice „Partidul nostru”, Renato Usatîi, a declarat că ambii piloți moldoveni ar fi putut să se întoarcă acasă mult mai devreme, dar au fost ținuți în mod intenţionat pînă la începutul campaniei electorale. Aceste informații au fost confirmate de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, și de premierul, Pavel Filip”. Adică, dușmanul de neîmpăcat al PDM este menționat ca o sursă autoritară alături de liderii PDM.

Pe 9 iunie, canalul oferă o expunere detaliată a declarației lui Usatîi despre „bogățiile” fabuloase ale lui Igor Dodon, iarăşi ca și cum ar recunoaște autenticitatea acestor informații și nici măcar nu încearcă să le pună la îndoială.


Pe 17 iunie, este pus pe post un reportaj amplu despre revenirea lui Usatîi în Moldova, unde acesta este numit triumfător. În aceste zile, ediţiile de ştiri de pe Prime sînt, în general, pline de informații și detalii despre fiecare pas al acestui om politic.

În ediţia de ştiri din 25 iunie, reportajul despre Usatîi este de asemenea plină de simpatie pentru el: „Liderul formațiunii „Partidul nostru”, Renato Usatîi, s-a plîns că președintele Igor Dodon încearcă în fel şi chip să-i afecteze imaginea și comanda în aceste scopuri articole în edițiile rusești”.

Totuşi, cel mai receptiv pentru acest politician se arată postul de televiziune al lui Plahotniuc Publika TV. Începînd cu 16 iunie, cînd Usatiy s-a întors în Moldova, Publika, ca și Prime, vorbește în mod regulat despre activitățile sale, despre fiecare pas pe care-l face. Întoarcerea lui Usaty în Moldova cu cele mai mici detalii a fost subiectul principal al acelor zile, cîteva reportaje TV separate i-au fost dedicate. Acestea se bazează pe orice eveniment legat cumva de numele lui Usatîi, fie că este vorba de comentariul Maiei Sandu cu privire la eliberarea sa (17 iunie), fie de refuzul deputaților blocului ACUM de a institui o comisie parlamentară de anchetă care să investigheze „finanțarea ilegală a PSRM din Federația Rusă” (18 iulie). Chiar și un spectator neiniţiat va observa că acest reportaj abundă în simpatie pentru PDM și antipatie nedisimulată față de ACUM și PSRM.

Totuşi, s-ar părea, ce are a face cu toate acestea Usatîi? Iată ce are. „În același timp, liderul „Partidului nostru”, Renato Usatîi, în cadrul unei emisiuni de la TV8, a declarat că liderul informal al PSRM, Igor Dodon, poate fi proprietarul unor loturi mari de terenuri din Rusia și conturi elvețiene cu zeci de milioane de dolari", se menţionează în reportajul din 18 iulie.

Vă rugăm să rețineți – Dodon nu este numit „președinte”, ci „lider informal al PSRM”, adică accentele sînt puse în aşa mod încît să nu existe niciun dubiu privitor la favoritul angajaţilor televiziunii şi la cel care este criticat. Nici un cuvînt rău nu se face auzit despre „luptătorul împotriva oligarhului” Renato Usatîi. De fapt, informația prezentată în acest subiect televizat este un fake. Fără a se referi la careva surse demne de încredere, Renato Usatîi a declarat că „Dodon poate fi proprietarul unor terenuri mari...”. Unde mai pui că s-ar putea să se dovedească a nu fi. Dar concluzia e că Usatîi pentru Publika este o autoritate la care se poate face referinţă.

Să vedem care este situaţia cu alte reportaje dedicate liderului „PN”, puse recent în abundenţă pe post de Publika.
: publika.md

18 iunie: „Maia Sandu l-a întristat pe Renato Usatîi pentru că i-a pus sub semnul întrebării nevinovăţia”.
: publika.md

19 iunie: „Renato Usatîi este gata să uite supărările din trecut și speră să coopereze cu Alianța PSRM și blocul ACUM. El a anunțat că-i invită pe liderii coaliției la dialog".

25 iunie (repetarea știrilor de la Prime): „Renato Usatîi îl acuză pe Igor Dodon de presiuni asupra sa. Usatîi raportează în rețelele de socializare că șeful statului vrea să-l compromită publicînd articole comandate în presa rusească".

13 iulie: „Din cele trei bănci afectate de fraudă au fost deturnate 600 de milioane de dolari, dar nu unul sau trei miliarde, după cum se menţiona anterior. Această sumă apare în al doilea raport Kroll, publicat de liderul formațiunii politice „Partidul nostru", Renato Usatîi. El l-a trimis deja președintelui Comisiei parlamentare de anchetă, Alexandru Slusari. Renato Usatîi a insistat, de asemenea, să fie audiat şi el de comisia de anchetă”.

Adică, este creată o imagine a unei persoane receptive, emoționale, generoase, deschise, a unui luptător pentru dreptate, care ar trebui să trezească compătimire și simpatie.

Aceasta este imaginea pe care mass-media afiliată lui Plahotniuc o formează pentru o persoană care s-a declarat un luptător implacabil împotriva lui Plahotniuc. Ce drăguţ din partea sa, nu?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?