Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Analist: PAS și PPDA trebuie să se împace, iar Guvernul Chicu - lăsat să lucreze

20 mai. 2020,, 07:30   Politică
3807 0

În spatele ultimelor mișcări politice din Republica Moldova stă grupul Candu, care îl are în spate pe Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Aceștia profită de învrăjbirea celorlalte forțe politice, în special fiind vorba de PAS și Platforma DA.

Totodată, Guvernul Chicu ar trebui să rămînă în funcție, pentru că înregistrează performanțe, iar procedura de suspendare a unui șef de stat e greșită, atunci cînd aceasta se bazează pe o înregistrare de 17 secunde dintr-un video foarte lung. Declarațiile aparțin analistului politic occidental, Vladimir Socor, de la Fundația Jamestown și au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Deocamdată ne îndreptăm spre o revanșă oligarhică. Ea înaintează, iar ceilalți factori politici se găsesc în defensivă. Revanșa oligarhică o conduce dl Andrian Candu, avîndu-i pe Plahotniuc și pe Șor în spatele său. Candu deține în aceste momente inițiativa strategică. Dînsul a planificat această întreagă operațiune. În numele lui Plahotniuc și al lui Șor, Candu a planificat-o și o execută cu succes, derutîndu-i pe ceilalți factori politici. Candu operează mereu cu un pas sau cîțiva pași înaintea celorlalți, ceilalți se văd obligați să reacționeze defensiv, să se acomodeze, să se adapteze mișcărilor lui Candu. Candu și oligarhii din spatele său profită de învrăjbirea celorlalte forțe politice din Chișinău, anume învrăjbirea profundă între partidele Platforma DA și PAS, pe de o parte, și Partidul Socialiștilor, de cealaltă parte”, a declarat Vladimir Socor.

Pentru a zădărnici această „revanșă oligarhică” sînt necesare două operațiuni, spune analistul occidental: „Întîi: partidele Platforma DA și PAS trebuie imediat să susțină declarațiile procurorului Stoianoglo; al doilea: liderii celor două partide trebuie să se împace public. Altfel, degeaba discutăm”.

Socor este sigur că Vladimir Plahotniuc nu beneficiază de sprijinul SUA în aceste mișcări, iar o altă opinie în acest sens ar fi doar o confuzie. Cu toate acestea, extrădarea lui Plahotniuc ar putea deveni problematică, atît timp cît avocații acestuia în SUA ar putea invoca „lipsa unei justiții corecte în Republica Moldova”.


Întrebat ce șanse are intenția vicepreședintelui Platformei DA, Alexandr Slusari de a iniția un proces de suspendare din funcție a șefului statului, după ce în spațiul public a apărut o nouă secvență video de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, analistul politic a spus:

„Poate fi cu șansă dacă oamenii lui Candu votează această propunere a dlui Slusari. Atunci are șanse și desigur că oamenii lui Candu vor vota cum îi va instrui Candu, dar inițiativa dlui Slusari este complet greșită.”

Europa Liberă: Adică sînteți părtașul dlui Dodon sau cum să înțelegem?

Vladimir Socor: „Asta ar putea fi reacția instinctivă a cuiva de la Chișinău. Dacă eu spun că o măsură - indiferent care - împotriva lui Dodon este greșit concepută, Dvs. ziceți „sînteți părtașul lui Dodon”. Acesta este un mod de discuție pe care îl cunosc foarte bine. De ce e greșită inițiativa aceasta, care mi se pare că nu e numai a dlui Slusari, cred că e și a altui deputat?”

EuropaLiberă: Iurie Reniță...

Vladimir Socor: „Da, așa este. De ce e greșită? Se bazează pe un fragment de 17 secunde dintr-o înregistrare foarte lungă. Eu nu pot concepe cum un om politic matur poate să construiască, mai ales un caz de așa importanță cum este suspendarea președintelui, pe un fragment de 17 secunde dintr-o înregistrare foarte lungă. Este complet de neconceput. Eu sînt convins că această înregistrare a fost pusă în mîinile dlui Reniță de către oamenii lui Candu și ai lui Plahotniuc, deoarece toate înregistrările întîlnirilor secrete între dl Plahotniuc, însoțit de Iaralov și dl Dodon din iunie anul trecut, toate au fost făcute de către oamenii lui Plahotniuc, stocate de oamenii lui Plahotniuc în scopurile lor și publicate în mod fragmentar de către aceiași oameni ai lui Plahotniuc, fragmentat. Noi nu am văzut nici pe departe înregistrările depline, am văzut numai acele fragmente pe care oamenii lui Plahotniuc le-au ales și le-au publicat în propriul lor interes, iar acum ni s-a servit încă un fragmențel din altă conversație. Și pe acest fragmențel vrea cineva să construiască suspendarea președintelui? Asta nu este statul de drept, aici văd niște manevre disperate, manevre ofensive din partea oamenilor lui Candu și ai lui Plahotniuc și manevre defensive din partea unor deputați care simt că trebuie să facă ceva, dar nu știu, nu cunosc, n-au idee cum să reacționeze.”

Totodată, Socor crede că Guvernul Chicu ar trebui să rămînă în funcție, întrucît înregistrează performanțe.

„Cînd dl Chicu spunea că ar putea fi sabotat de către opoziție, dînsul părea să se refere atît la oamenii lui Candu, cît și la partidele Platforma DA și PAS. E foarte trist dacă se amalgamează o opoziție din aceste unități contrarii, am avea un fel de binom în opoziție. Încă un binom. De data asta în opoziție. Guvernul trebuie să fie lăsat să-și facă treaba”, a adăugat analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?