COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ambasadorul Poloniei la Chișinău: Ne pasă de binele și de viitorul prietenilor noștri

Ambasadorul Poloniei la Chișinău: Ne pasă de binele și de viitorul prietenilor noștri

Ambasadorul Poloniei la Chișinău Bartоlomiej Zdaniuk afirmă că țara sa a susținut și va susține Republica Moldova și în continuare în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Mai mult decît atît, diplomatul anunță că ajutorul care a fost oferit unor spitale din țară a fost achiziționat de la producătorii din Moldova pentru a-i susține în această perioadă de restricții, notează IPN.

„Este un lucru important pentru noi, există un cuvînt care trebuie menționat aici, și anume, cuvîntul solidaritate. Nouă ne pasă de binele și de viitorul prietenilor și vecinilor noștri, ne pasă și de viitorul regiunii, de binele popoarelor care locuiesc în această parte a lumii. Astfel, am dezvoltat multe programe și am implementat mult proiecte de dezvoltare, este și cazul Republicii Moldova. În legătură cu pandemia, am venit cu o idee de a transmite un ajutor medical sub formă de măști, sub formă de combinezoane, de lichid dezinfectant. Nu doar că am transmis deja aceste ajutoare la cîteva unități medicale, urmează și alte localități, printre altele, și din zona transnistreană”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la postul de televiziune TVR Moldova.

Oficialul a precizat că echipamentul donat nu a fost adus de peste hotare, dar procurat de la producătorii din Republica Moldova. Astfel, Ambasada își dorește susținerea agenților economici care se află în dificultate în această perioadă.

„Din banii bugetului polonez am achiziționat acest echipament de la producătorii din Republica Moldova, nu am venit din Polonia cu acest material, acestea au fost cumpărate aici, de la producătorii autohtoni pentru ca acești producători să-și păstreze locurile de muncă, aceste firme să fie mai puternice, mai flexibile, mai bine pregătite pentru viitor”, a adăugat ambasadorul.

Bartlomiej Zdaniuk spune că acesta nu este unicul ajutor, Ambasada Poloniei la Chișinău se află acum într-un proces de achiziții noi a unor ajutoare pentru sistemul medical din țară.

„Urmează să aducem un alt material din străinătate, tot procesul încă durează, ne vom lăuda cînd donația va fi terminată, acest lucru nu este realizat pe deplin. Acum vorbesc numai despre ajutorul direct, bilateral. Totodată, noi sîntem membri ai UE care a venit cu un aport de 140 de milioane de euro pentru întreaga zona a parteneriatului estic, 87 de milioane pentru Moldova, 100 de milioane asistența macrofinanciară și cea veche care așteptă să fie folosită, doar că trebuie să fie realizate niște condiții pe care Republica Moldova și le-a asumat”, a notat diplomatul.

În context, ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk cheamă societatea în această perioadă de pandemie la demnitate. „Să evităm unele jocuri, activități care în perioada normală sînt acceptate, dar cred că în perioada de astăzi nu este loc ca să încercăm să dobîndim unele cîștiguri, dividende politice sau economice cu această situație. Nu cred că are cineva de cîștigat din asta, cred că ar fi mai bine să mergem cu modestie și să încercăm să facem tot ce se poate”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load