Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ambasada Republicii Moldova în Israel va rămîne la Tel Aviv

21 iun. 2019,, 18:47   Politică
2942 1

Noul ministru de Externe, Nicolae Popescu, a confirmat în mod cert, astăzi, că Ambasada RM în Israel va rămîne la Tel Aviv, nu va fi niciun transfer la Ierusalim.

Astfel, gestul disperat al democraților de a le face "prietenilor din SUA" un serviciu, în ultimele momente ale încercărilor lor convulsive de a rămîne la putere, a eșuat, pe data de 11 iunie Pavel Filip a declarat că Ambasada Republicii Moldova va fi transferată la Ierusalim de la Tel Aviv, ceea ce a constituit un şoc pentru societate. Totodată, după aceasta la Guvern nu au fost găsite documente oficiale în acest sens, este posibil ca declarația lui Filip să fi fost doar o încercare de a spune lucrurile potrivite la momentul potrivit, pentru a recîștiga loialitatea. Speranță fantomatică, care, după cum era de așteptat, nu s-a materializat.

De ce această întrebare cauzează atît de multe controverse? Problema constă în faptul că Ierusalimul este un oraș cu statut controversat, Palestina îl consideră ca fiind al său, în timp ce Israelul exercită, în mod regulat, presiuni asupra palestinienilor, a căror teritoriu deja scade treptat. Practic, toate statele arabe și chiar Iranul, care urmărește o politică foarte specială în regiune, îi iau apărarea Palestinei, confruntîndu-se cu principala forță regională Arabia Saudită.

Cu toate acestea, în ceea ce privește problema Palestinei, toți au ajuns la consens, inclusiv Iranul și Arabia Saudită, ambele țări sprijină palestinienii și dreptul lor la propriul stat. Totodată, Israelul are un alt aliat - Statele Unite ale Americii, care are relații complicate cu Iranul și, dimpotrivă, colaborează strîns cu Arabia Saudită.

Decizia americanilor de acum un an de a transfera Ambasada de la Tel Aviv (oraș pur israelian) la Ierusalim (un oraș controversat) a provocat o dezaprobare bruscă în întreaga lume, niciuna dintre țările europene nu s-a putut decide să repete pasul americanilor, care au dorit făcînd un asemenea pas să-i dea peste nas Iranului în lupta sa geopolitică crîncenă cu această țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?