Alina Russu: Deputații trebuie să ţină cont de rezultatele referendumului

Alina Russu: Deputații trebuie să ţină cont de rezultatele referendumului

Deputații trebuie să ţină cont de rezultatele referendumului consultativ din 24 februarie. Afirmația a fost făcută de președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru AIS Moldpres.

Potrivit sursei citate, legislația Republicii Moldova prevede posibilitatea organizării a patru tipuri de referendum: constituțional, legislativ, consultativ şi de demitere a şefului statului.

Preşedintele CEC a specificat că referendumul consultativ are menirea de a vedea părerea cetățenilor pe unele subiecte, însă deputații trebuie să ţină cont de decizia poporului. “Acum rămîne să vedem şi care este decizia politică cu privire la acest subiect”, a spus Russu.

Astăzi Curtea Constituţională a confirmat rezultatele referendumului consultativ. Potrivit datelor confirmate de CCM, la plebiscit au participat 1144261 persoane, peste 39,78 % din alegătorii înscrişi în liste, rata necesară pentru validare fiind depăşită. La întrebarea „Sînteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”, 744529 de alegători au votat Pro, iar  266188 - Contra. Pentru cea de-a a doua întrebare „Sînteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” şi-au exprimat opţiunea mai puţini alegători, circa 1143397, dintre care  - 808206 s-au declarat Pro, iar 202497 – Contra.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load