X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Alexandru Flenchea: Chișinăul și Tiraspolul ar putea semna protocolul de la Bratislava

28 noi. 2019,, 11:06   Politică
4481 4

Chișinăul speră că protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava din luna octombrie va fi semnat în preajma Consiliului Ministerial al OSCE, care se va desfășura tot în capitala Slovaciei în perioada 5-6 decembrie, a declarat astăzi vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

El a precizat că după ce Chișinăul și Tiraspolul nu au putut conveni în privința priorităților pe termen scurt, din care cauză nu a fost semnat protocolul, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini a propus o formulă de compromis, agreată de autoritățile Rep. Moldova care sînt gata să semneze protocolul respectiv, transmite NOI.md cu referire la radiochisinau.md.

Alexandru Flenchea și-a exprimat speranța că documentul va putea fi semnat în ajunul sau după Consiliul Ministerial al OSCE.

„Formula de compromis a fost acceptată de Chișinău. Avem timp să semnăm acest protocol pînă atunci (Consiliul Ministerial al OSCE n.red.), sau, eventual, după. Avînd angajamentul Chișinăului de a semna protocolul, Tiraspolul are oportunitatea să se alăture acestui proiect”, a declarat Alexandru Flenchea, dar a evitat să spună în ce constă formula de compromis propusă de Franco Frattini.

Amintim că la runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, desfășurată la 9-10 octombrie, părțile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul. Potrivit Chișinăului, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul insistă pe libera circulație, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba romînă și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?