X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Alegeri 2019: Rapoartele financiare ale concurenților, verificate ,,cu lupa”

13 sep. 2019,, 13:30   Politică
2343 0

Înainte de alegerile locale din 20 octombrie o prioritate este verificarea minuțioasă a rapoartelor financiare ale concurenților electorali, un exercițiu pînă acum formal, spune președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Verificările au început, se fac interpelări la organele specializate pentru a vedea dacă și cine a depășit plafoanele donațiilor, dar și pentru a vedea dacă persoanele respective au suficiente surse pentru a oferi aceste donații, precizează oficialul.

„Așteptăm ca să ne prezinte Fiscul rezultatele anumitor verificări. Nu voi deschide conținutul unor scrisori care deja sînt în Comisie, ele vor fi făcute publice cînd vor fi făcute analizele respective”, a declarat Dorin Cimil într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Referitor la numărul alegătorilor, președintele CEC a menționat că toată informația care se exportă în Registrul alegătorilor se ia din Registrul populației. Numărul buletinelor de vot va fi stabilit în funcție de numărul de alegători. Dar pentru fiecare circumscripție separat se calculează numărul necesar de buletine, cîte cinci mii de buletine pentru fiecare secție de votare.

Dorin Cimil s-a referit și la fenomenul coruperii alegătorilor. Potrivit oficialului, există deja mecanisme de reacție asupra unor acțiuni ilegale ale actorilor politici și este responsabilitatea organelor locale sau organelor centrale care sînt abilitate și cu dreptul de a supraveghea acțiuni concertate ale actorilor politici. La fel, și cînd vine vorba despre coruperea alegătorilor prin oferire de pomeni electorale, etc. „Mă refer la organele de poliție, mă refer la organele fiscale, mă refer la organele financiare, chiar și la asociațiile obștești care sînt în drept să reclame orice acțiune de acest gen către Comisia Electorală Centrală, către organele pe care le creează Comisia”, explică președintele CEC.


În ziua alegerilor locale, CEC are cel mai mare număr de angajați. Este vorba despre estimativ 24 de mii de persoane, cărora li se achită salariu din bugetul de stat, ca și funcționari electorali în această perioadă. Bugetul pentru scrutinul local este de circa 140 de milioane de lei, iar cel pentru alegerile parlamentare noi este de peste 13 milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?