X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

ACUM cere informații de la SIS și MAI privind expulzarea profesorilor de la „Orizont”

18 apr. 2019,, 16:50   Politică
2735 5

Deputații fracțiunii PAS din Parlamentul R. Moldova au înaintat o solicitare către Serviciul de Informație și Securitate și către Ministerul Afacerilor Interne, prin care solicită informații pentru clarificarea circumstanțelor îndepărtării de pe teritoriul R. Moldova a celor șapte cetățeni străini, profesori la liceul „Orizont”.

„Această rușine ne aparține nouă, întregii societăți. Țara noastră a expulzat ilegal un grup de cetățeni, dîndu-i pe mîna unui regim autoritar. Unica modalitate de a ne curăța de această rușine este să avem claritate, să recunoaștem abuzul, să cerem pedepsirea celor vinovați”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Dumitru Alaiba.

Printre solicitările partidului PAS se numără: ce instituție (BMA sau SIS) a executat de facto decizia de îndepărtare de pe teritoriul național, ce instituție și stat a susținut cheltuielile pentru transport și în baza cărei prevederi legale, colaboratorii cărei instituții au însoțit persoanele în cauză și pînă unde aceștia au fost însoțiți, cînd a fost luată decizia de declarare a cetățenilor străini vizați în acțiunile din 6 septembrie drept persoane indezirabile și de îndepărtare a acestora de pe teritoriul național al RM etc.

Amintim că, pe șase septembrie 2018, șapte persoane de origine turcă au fost expulzate din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?