X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

A. Muravschi: Astăzi, la noi lipseşte o cultură a negocierilor

23 apr. 2019,, 17:50   Politică
3085 2

Astăzi, partidele din Moldova nu au o cultură a negocierilor și, din acest motiv, Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM au dificultăţi în a se înţelege.

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru, ex-ministrul Economiei, iar actualmente expertul independent, Alexandru Muravschi, fiind invitatul postului de televiziune TVC21, transmite Noi.md.

El a menționat că actuala situație este de așa natură încît PSRM și ACUM trebuie să găsească un numitor comun minim.

„Din întregul pachet existent, vedem că ACUM practic expune doar un singur pachet de luptă împotriva oligarhilor, ei fiind cu adevărat interesați de acest lucru. Să încercăm să dăm crezare acestor revendicări și nu le vom pune la îndoială. Ei promovează această idee. Ei mizează ca într-un cazino – toată miza pe zero. Pentru că eu nu văd alte propuneri. Nu vreau să discut programul lor, deoarece este un set standard de măsuri standard. Nu există idei speciale. Multe dintre măsurile propuse de ACUM sînt deja puse în aplicare de Guvern. Acolo nu există întrebări pentru discuție”, a spus Alexandru Muravschi.

Vorbind despre propunerile Partidului Socialiştilor, el a menționat că ei au ieșit cu un pachet uriaș.


„Ce trebuie să discute ei acolo împreună? Pachetul social? Și acolo nu ai ce discuta. Capitalul matern este o chestiune tehnică. Dacă ar fi existat un pachet de discuții despre, de exemplu, reducerea vîrstei de pensionare, anularea asigurării medicale, trecerea la îngrijirile medicale gratuite, atunci ar fi ceva de discutat conceptual. Adică, în prezent, referitor la pachetul social, PSRM nu are ce discuta”, a declarat fostul viceprim-ministru, ex-ministrul Economiei, actualmente expertul independent A. Muravschi.

El a atras atenția asupra faptului că pachetul prezentat de PSRM conţine chestiuni legate de neutralitatea țării, statalitate, dar acum pe acestea nu este pus accentul. Există chestiuni legate de consolidarea atribuţiilor prezidențiale, adică de restituirea atribuţiilor retrase, anterior, şefului statului.

„Totuşi, este clar că, astăzi, aceste revendicări nu vor găsit un răspuns din partea blocului ACUM. În plus, aș pune problema în mod radical, din punctul de vedere al celor de la ACUM. Să mă ierte pentru aceasta socialiștii și președintele ţării. Este nevoie, vorbind la direct, să aruncăm la coş deciziile Curții Constituționale, care a schimbat arbitrar Constituția, pentru a reveni la Constituția din 2000, cînd președintele ţării era ales de Parlament și pentru a forma o adevărată republică parlamentară", a subliniat Alexandru Muravschi.

Potrivit lui, singurul lucru care i-ar putea uni pe PSRM și ACUM, fără a însemna o piatră în grădină cuiva, este lupta împotriva Partidului Democrat și a oligarhilor.

„Socialiștii își declară disponibilitatea de a discuta pachetul anti-oligarhic al celor de la ACUM, de a adopta aceste legi, cu excepția așa-numitei legi Magnitsky. ACUM au băgat-o pe cea din urmă în pachet pentru a se mai fandosi și pentru a le arăta americanilor că, priviţi, băieți, şi noi susţinem chestia asta. Totuşi, ea nu are ce căuta aici. Totuşi, restul pachetului socialiştii sînt gata să-l accepte. Atunci spunem că toate se dau la o parte şi noi urmăm această variantă. Că acest pachet este coordonat şi acceptat. Dar, imediat după aceasta, începe a doua etapă", a menţionat fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei.

Potrivit lui, acest lucru ar putea fi coordonat dacă ar exista o dorință a părților și o cultură a dialogului, dar părțile nu au o astfel de cultură a dialogului.
„Pentru că există situații în care, chiar și în timpul războiului, parlamentarii se întrunesc sub steaguri albe. În acest moment, din tranșee nu se mai împuşcă. Și ce vedem noi astăzi? Se pare că este o discuție, dar, în același timp, din toate aparatele,ei vorbesc unul despre celălalt. Fracțiunile ar trebui să fie de acord că în acest moment nici un deputat, nici din partea socialiștilor, nici din partea blocului ACUM, nu ar trebui să facă declarații sau interviuri publice care ar lovi partea opusă. Aceasta este cultura de negociere. Astăzi nu avem această cultură”, a spus Alexandru Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?