TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rusia deține mai mult aur decît dolari în rezervele naționale

Eforturile făcute de Rusia în decursul mai multor ani în sensul reducerii expunerii faţă de activele americane au împins cota deţinută de aur în cadrul rezervelor internaţionale de 583 miliarde de dolari ale ţării peste cea a dolarului pentru prima dată în istorie, notează Bloomberg.

Aurul reprezenta 23% din rezervele băncii centrale a Rusiei la sfîrşitul lunii iunie 2020, ultima dată pentru care există date, relevă un raport publicat recent, transmite newsin.md.

Cota activelor în dolari a scăzut la 22%, de la peste 40% în 2018.

Tendinţa se înscrie într-o mai amplă strategie prezentată de preşedintele Vladimir Putin, ce priveşte „dedolarizarea“ economiei ruseşti şi diminuarea vulnerabilităţii acesteia la sancţiunile americane pe fondul deteriorării relaţiilor cu Washingtonul.

Aurul, peste euro, la Kremlin


Aurul este acum a doua componentă ca importanţă a rezervelor băncii centrale a Rusiei după euro, care reprezintă aproximativ o treime din activele totale.

Yuanul chinez deţine o cotă de aproximativ 12%.

Creşterea rezervelor de aur ale Rusiei a venit pe fondul unui avans de 26% al preţurilor în perioada iunie 2019-iunie 2020.

Banca centrală a ţării a cumpărat de asemenea aur în valoare de 4,3 mld. dolari în perioada respectivă.

Rusia a cheltuit peste 40 mld. dolari pe achiziţii de aur în ultimii cinci ani, ţara fiind cel mai mare cumpărător din lume.

Banca centrală a ţării a declarat că şi-a stopat achiziţiile de aur în prima jumătate a anului pentru a încuraja companiile şi băncile să exporte mai mult pentru a aduce valută în ţară după prăbuşirea preţurilor petrolului.

În noiembrie, rezervele mondiale oficiale au scăzut cu 6,5 tone

Către sfîrşitul anului trecut, odată cu scăderea preţului aurului, băncile centrale ale lumii au devenit vânzători neţi de aur, vînzînd în noiembrie mai mult decât au cumpărat, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului (WGC), citate de kitco.com.

Acest lucru nu s-a întîmplat numai în noiembrie anul trecut, băncile centrale fiind vînzători neţi şi în august şi septembrie.

Luna august a marcat sfîrşitul unei perioade de un an şi jumătate de achiziţii lunare de aur.

În noiembrie, rezervele mondiale oficiale au scăzut cu 6,5 tone. În detaliu, în noiembrie au fost cumpărate 16 tone de aur.

Pe de altă parte, în aceeaşi lună au fost vândute 23,3 tone, Turcia înregistrînd cele mai mari vînzări.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load