COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Planului UE de redresare economică în urma pandemiei, pe ultima sută de metri

Planului UE de redresare economică în urma pandemiei, pe ultima sută de metri

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri că de viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică vor beneficia în special ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus şi acesta va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE, potrivit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Într-o intervenţie în faţa Parlamentului European (PE), Von der Leyen a prezentat liniile generale ale acestui plan la care lucrează executivul comunitar şi care va cuprinde o nouă propunere privind viitorul cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027), împreună cu o propunere de creare a unui fond de redresare economică menit să atenueze efectele crizei provocate de pandemie.

Însă preşedinta Comisiei Europene nu a precizat cînd va face publice aceste propuneri, pe care anterior le promisese pentru a doua sau a treia săptămînă a lunii în curs, şi nici nu a avansat cifre concrete. Ea a menţionat însă că fondurile din schema de redresare vor fi canalizate prin intermediul bugetului multianual, astfel încît PE să poată controla modul în care sînt cheltuite, iar cea mai mare parte a acestora vor avea ca destinaţie susţinerea politicilor guvernamentale pentru investiţiile publice şi reforme conforme cu noile politici europene legate de combaterea schimbărilor climatice şi de digitalizarea economiei. ''Vor fi disponibile pentru toate statele membre, fie că sînt sau nu în zona euro, şi se vor axa pe zonele din UE care au fost cele mai afectate şi unde nevoile de rezilienţă sînt mai mari'', a spus Von der Leyen.


Planul avut în vedere va căuta să mobilizeze şi investiţiile private, întrucît, a explicat şefa executivului comunitar, criza ''a sporit necesitatea investiţiilor private''. În acest sens, Comisia va propune crearea unui nou instrument de investiţii strategice pentru mobilizarea capitalului către industrii cheie pentru economia europeană şi autonomia ei strategică, printre care Von der Leyen a menţionat sectorul farmaceutic. Va fi de asemenea finanţat un ''program de sănătate european'', despre care de asemenea nu a oferit detalii.

În ansamblu, a sintetizat preşedinta Comisiei Europene, planul european avut în vedere ''va merge în direcţia unde necesităţile sînt cele mai mari şi unde are cel mai mare potenţial'', va fi pe termen scurt şi se va concentra pe primii ani ai redresării în urma pandemiei.

Negocierile asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 sînt în impas de anul trecut, înaintea declanşării crizei coronavirusului, state şi grupuri de state avînd viziuni diferite asupra priorităţilor şi nivelului contribuţiilor în acest buget care s-a restrîns în urma Brexitului. În urma acestor divergenţe şi a crizei provocate de pandemie, Comisia Europeană s-a angajat să întocmească o nouă propunere de buget.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load