X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Emiterea eurobondului de către Moldova. Ce presupune acesta și care va fi impactul

14 mai. 2020,, 14:15   Piata financiara
3973 3

Prim-ministrul Ion Chicu ia în calcul posbilitatea plasării, de către Republica Moldova a eurobondului.

În acest sens, șeful Guvernului a convocat ieri o ședință, în cadrul căreia au fost examinate etapele necesare de parcurs și prevederile cadrului legal național care le reglementează. Printre priorități sînt construcția și reabilitarea drumurilor, construcția sistemelor de apeducte și canalizare, investițiile în stațiile de irigare, investițiile în transportul public și obiecte de infrastructură socială.

Moldoveanul stabilit în Londra Dumitru Vicol, care activează în calitate de strategist la Banca Societe Generale CIB a explicat, într-un articol, ce este eurobondul și ce impact poate avea asupra dezvoltării Republicii Moldova, scrie unimedia.info.

Potrivit lui Dumitru Vicol, eurobondul este o obligațiune emisă de stat în altă valută decît cea națională și poate fi o alternativă și o măsură adițională eficientă pentru ca statul nostru să atragă finanțare externă.

„Prin emiterea eurobodului, Moldova ar putea nu doar să-și finanțeze proiectele de infrastructură, dar și să reintre pe piața financiară globală, devenind vizibilă pentru eventualii investitorii. Mai mult, contextul global este prielnic pentru emiterea eurobondului, iar Moldova ar trebui să facă uz de acest context, oricine s-ar afla la guvernare”, menționează strategistul într-un articol detaliat la acest subiect.


„De cele mai multe ori, eurobondul este emis în dolari. Moldova a emis un eurobond în valoare de 75 milioane de dolari în 1997, la o dobîndă de 9.75%. În 1998, criza financiară din Rusia a contribuit semnificativ la o devalorizare a leului cu peste 100% în perioada 17 august și sfîrșitul lui noiembrie. Aceasta a condus la o creștere galopantă a deservirii datoriei externe și a impus Moldova să-și restructureze eurobond-ul, ceea ce a însemnat, de facto, un default în 2002.

La moment, ministerul Finanțelor discută cu companiile specializate în aprecierea ratingului de credit pentru țară, pentru a clarifica condițiile de contractare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?